Снимка: © ПРБ

Димитър Петров, който оглавява Специализираната прокуратура от лятото на 2019 г., е подал оставка от ръководния си пост. Решението му е обявено в сряда и е внесено във Висшия съдебен съвет. 

До избора на нов административен ръководител, Спецпрокуртурата ще се управлява от Ангел Илиев от ВАП. Оставка е подал и заместникът на Петров - Кирил Пейчинов. 

И двамата ще останат в съдебната система като редови обвинители. 

Според обяснението на главния прокурор Иван Гешев - причината за изненадващата оставка на Петров е "проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител". Конкретни детайли около мотивите му не бяха дадени.

"Темпът на работа – 5-6 години е нормалният срок, в който един магистрат може да бъде полезен в тази прокуратура, защото обемът на работата няма как да не окаже влияние на дейността му и той да не се амортизира. Работата там е със специфики, които няма в други прокуратури и рискът там е много по-голям. Като казвам риск – имам предвид да си подложен постоянно на атаки, включително и от вербален характер, от обвиняеми лица, политически атаки и кръговете около тях, както и медийното им отражение. Другият момент е натовареността и определени специфики, които я правят доста тежка за работа", казва още Гешев.

Димитър Петров беше единственият кандидат за шеф на Специализираната прокуратура преди година. Той пое управлението й с пълно единодушие в прокурорската колегия на ВСС, като наследи на поста Иван Гешев. 

Специализираната прокуратура се занимава с делата от най-висок обществен интерес срещу организираната престъпност и корупцията в държавната администрация. 

Петров има над 18 години стаж в съдебната система, бил е следовател, прокурор в Софийската районна прокуратура и Софийската градска прокуратура. От 2018 г. беше зам.-ръководител на Специализираната прокуратура. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети