Ръководителят на Спецпрокуратурата подаде оставка Снимка: © ПРБ

Димитър Петров, който оглавява Специализираната прокуратура от лятото на 2019 г., е подал оставка от ръководния си пост. Решението му е обявено в сряда и е внесено във Висшия съдебен съвет.

До избора на нов административен ръководител, Спецпрокуртурата ще се управлява от Ангел Илиев от ВАП. Оставка е подал и заместникът на Петров - Кирил Пейчинов.

И двамата ще останат в съдебната система като редови обвинители.

Според обяснението на главния прокурор Иван Гешев - причината за изненадващата оставка на Петров е "проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител". Конкретни детайли около мотивите му не бяха дадени.

"Темпът на работа – 5-6 години е нормалният срок, в който един магистрат може да бъде полезен в тази прокуратура, защото обемът на работата няма как да не окаже влияние на дейността му и той да не се амортизира. Работата там е със специфики, които няма в други прокуратури и рискът там е много по-голям. Като казвам риск – имам предвид да си подложен постоянно на атаки, включително и от вербален характер, от обвиняеми лица, политически атаки и кръговете около тях, както и медийното им отражение. Другият момент е натовареността и определени специфики, които я правят доста тежка за работа", казва още Гешев.

Димитър Петров беше единственият кандидат за шеф на Специализираната прокуратура преди година. Той пое управлението й с пълно единодушие в прокурорската колегия на ВСС, като наследи на поста Иван Гешев.

Специализираната прокуратура се занимава с делата от най-висок обществен интерес срещу организираната престъпност и корупцията в държавната администрация.

Петров има над 18 години стаж в съдебната система, бил е следовател, прокурор в Софийската районна прокуратура и Софийската градска прокуратура. От 2018 г. беше зам.-ръководител на Специализираната прокуратура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024