Снимка: © bTV

Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет на партията Георги Гергов да бъде отстранен от редиците й. Новината съобщиха от "Позитано" 20.

Мотивите за изключването му от партията са "грубо нарушаване на уставни норми, касаещи задълженията на партийните членове".

"С поведението си Гергов уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име", пишат социалистите.

Решението е в резултат от доклад на работната група, оглавена от Кристиан Вигенин, която е създадена по повод "противоуставно свикване на заседание" на областния съвет в Пловдив, чийто председател е Гергов. Групата провела срещи с общинските и районните партийни организации в Пловдив и областта, на които е обсъдено състоянието на организациите, тенденциите в състава им, резултатите от проведените в последните години избори и други организационни въпроси.

Все още няма отговор от страна на Гергов. Предстои Националният съвет да се произнесе по предложението за неговото отстраняване.

Той и лидерът на БСП Корнелия Нинова са в открит конфликт от години насам, въпреки че Гергов и организацията на социалистите в Пловдив я подпрепиха при първоначалното й избиране срещу бившия председател Михаил Миков. Гергов бе част от първото Изпълнително бюро на Нинова, но бе отстранен след т.нар. "ЦУМ-гейт".

Лидерът на левицата няколко пъти настоя политикът да напусне партията, а през декември 2020 той сам каза, че ще си тръгне от Националния съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него