ИСУЛ призна за проблем, но отрече топлата вода в детската онкохематология да е спирана нарочно Снимка: © ИСУЛ

Ръководството на ИСУЛ, където се намира единственото детско онкохематологично отделение в София, отрече топлата вода в него да била спирана умишлено и определи обвинението като "чудовищно".

"Обвинението, че умишлено е спирана топлата вода на Клиниката по детска клинична хематология и онкология е чудовищно и не отговаря на истината," се казва в позицията на лечебното заведение.

"Това е удар към цялата болница, чиито специалисти денонощно се грижат за здравето на само на децата с онкохематологични заболявания, но и на всички пациенти в нея," се казва още в съобщението от болницата до медиите.

От ИСУЛ обаче не отричат, че има проблем с подаването на топлата вода в отделението, заради който са започнали ремонт на инсталацията.

Според тях пациентите и родителите трябвало да изчакват да се източи водата, която е в тръбите, тъй като тръбопроводът е много дълъг, а детската онкохематология е в най-отдалечената точка на сградата.

Тя строена преди 87 години и водопроводната система е направена по стара технология

"За да стигне от точка А до точка Б, водата изминава дълъг път. В новите сгради този проблем се избягва, като се изграждат рециркулационни тръби, за да може водата да циркулира в тях непрекъснато", пише в съобщението.

От лечебното заведение казват също и че още преди няколко месеца са "предприели действия да се добави рециркулационна тръба към Клиниката по детска клинична хематология и онкология".

Целта на ремонта е топлата вода да протича веднага след пускането на чешмите - но този проект все още не е завършен. Според ИСУЛ било "въпрос на кратък срок"

През лятото е имало и действителни проблеми с подаването на топлата вода, поради което са сменени стари кранове, се казва в съобщение до медиите.

За това, че отделението, където се лекуват най-тежките детски случаи, работи на примитивни условия съобщи майката на Даная Ани Стоянова с публикация във "Фейсбук".

Официалната позиция на болницата не дава отговор на въпроса как от чешмите в отделението потече гореща вода часове след публичния скандал.

Преди това, в отговор на питане от "Булевард България", от лечебното заведение обясниха, че предвид създалата се ситуация, всички са пуснали чешмите и затова са източили водата по-бързо.

След проверка, назначена от Министерството на здравеопазването, и информация, представена от „Топлофикация София”, се разбра, че клиниката се топлозахранва от абонатна станция, която се намира в основната сграда на болницата. На станцията е монтирана система за мониторинг и управление на топлоподаването от външна фирма. Проведена е консултация със специалист-инженер, който е представил становище и чертежна схема за изграждане на циркулационен кръг и помпа от абонатната станция до най-близкия вертикален кран, с цел преодоляване на голямата дистанция от абонатната станция до клиниката, съобщиха от МЗ. И добавят, че представители на специализирана фирма ще проведат среща с ръководството на лечебното заведение, за да се сключи договор за спешен ремонт на системата.

Детската онкохематология в ИСУЛ е без топла вода от месеци. "Завъртяха крана" едва след масово възмущение във FB


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024