Детската онкохематология в ИСУЛ е без топла вода от месеци. "Завъртяха крана" едва след масово възмущение във FB
  • Отделението по детска онкохематология в ИСУЛ е без топла вода от месеци, сигналът подаде майката на Даная Ани Стоянова във "Фейсбук";
  • Според Министерството на здравеопазването - директорът на болницата ги информирал, че се налагало да се изчаква, докато топлата водата тръгне, заради "дългия път на тръбопровода";
  • "Топлофикация" твърди, че не е спирала подаването към болницата.

Единственото онкохематологично отделение за деца в София, където лежат някои от най-тежките случаи в страната, от месеци работи без топла вода.

За това съобщи майката на Даная Ани Стоянова късно снощи. Едва след като тя описа потресаващата ситуация в отделението - в четвъртък сутрин топлата вода потича от чешмите.

Стоянова води битка за подобряване на детското здравеопазване, след като 15-годишната ѝ дъщеря почина в "Пирогов" на фона на неадекватната организация на работата в болницата и пропуските по време на лечението.

В публикация във Facebook Стоянова разказа как единствената детска онкохематология в София е оставила пациентите си и техните родители без топла вода.

„Там има деца, които лежат по няколко месеца, тези деца са различни възрасти, има бебета, има и по-големи. Повечето деца там са на химиотерапия, те повръщат, понякога повръщат в прегръдките на майките си. Има моменти, в които тези същите деца, които се борят за живота си, се изпускат. Да, пътят на децата в това отделение е труден и на фона на всичко, през което минават, държавата не смята за необходимо да осигури елементарни условия“, написа Ани.

Mайката на Даная обръща внимание, че в отделението лежат дечица без никакъв имунитет, за които санитарните условия са въпрос на живот и смърт.

Самите жени, които живеят с месеци в отделенията заради болните си деца, са принудени да се мият с вода от една електрическа кана за всички.

Топлата вода е абсолютна необходимост, това са деца с нула имунитет и хигиената трябва да е безупречна. Как? Как се подържа такава, без да можеш да се измиеш“, попита тя.

Постът е споделен над 120 пъти, има десетки коментари на възмутени хора.

От столичната "Топлофикация" са отговорили пред "Сега", че доставят топла вода до абонатната станция на болницата и че ако има проблем, той е в лечебното заведение.

Тази сутрин, часове след публикацията във Facebook, oт чешмите в отделението потича гореща вода.

Съобщението за това идва от майка на дете с левкемия, която е в отделението. “Тече гореща вода! За толкова месеци за пръв път! Те са я спирали умишлено!“, пише тя.

На въпроси, изпратени от "Булевард България", от Министерството на здравеопазването отговориха, че не са получавали сигнал за подобен проблем.

"След разговор с директора на лечебното заведение получихме уверение, че подаването на топлата вода не е било преустановявано, но се е налагало да се изчаква, докато тръгне заради дългия път на тръбопровода," пишат в отговора си от здравното министерство.

От болницата обясниха същото и за "Булевард България" - че тръбопроводът е дълъг, защото сградата е голяма, и докато водата стигне до отделението по детска онкохематология, което се намира в единия ѝ край, на практика изстива. По-късно от лечебното заведение пуснаха и официална позиция, в която отрекоха топлата вода в отделението да е била спирана.

Ръководството на ИСУЛ отрече да е спирало топлата вода в детското онкохематологично отделение

Според майката на Даная незабавната реакция след публикацията показва, че деца и майки са били без топла вода в единствената онкохематология в София, защото от болницата са пестили пари от сметките за топла вода.

В отговор на въпроса защо след публикацията във Facebook, от чешмите незабавно потича гореща вода, от лечебното заведение обясниха, че най-вероятно след създадената ситуация, всички са пуснали чешмите едновременно, така водата е била източена и съответно веднага е потекла.

„Никога, по никакъв начин топлата вода за детското онкохематологично отделение не е била спирана и на никого и през ум не може да му мине такова нещо“, категорични са от ИСУЛ.

Детето на Ани Стоянова - 15-годишната Даная - почина след нелепа травма на главата и пропуски в лечението ѝ. Заради почивните дни за Великден на майката на момичето се наложи да търси съдействие от неврохируг във "Фейсбук".

Момичето почина през май 2023 г. след кратък престой в "Пирогов" заради усложнения от хематологично заболяване, което е довело до влошаване на състоянието ѝ след удряне на главата.

Агенция "Медицински надзор" започна проверка по случая, но към момента не са обявени резултати от нея.

Даная изгуби живота си, а органите ѝ бяха дарени на четирима нуждаещи се пациенти по решение на родителите ѝ. Майка ѝ Ани Стоянова продължава да се бори за създаването на детска болница в София.

Майката на Даная: "Бялата мафия" уби детето ми и ще обърнем света, за да спрем това


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024