Майката на Даная: "Бялата мафия" уби детето ми и ще обърнем света, за да спрем това

Майката на покойната 15-годишна Даная Ани Стоянова призова за оставка на директора на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров заради неадекватната организация на работата в болницата и пропуските по време на лечението на детето ѝ.

Стоянова настоява и за оставката на здравния министър проф. Христо Хинков, когото тя обвинява за това, че "легитимира най-тежките корупционни модели в здравеопазването".

Позицията ѝ дойде часове след като bTV показа серия от проблеми при хоспитализирането на детето през май - от първоначалния преглед, през липсата на основен кръвосъсирващ медикамент, недостига на специалисти по неврохирургия и недопустимо грубо отношение на началник на клиниката по Детска неврохирургия спрямо майката.

Тя призовава "всички достойни медици, хората да не се страхуват повече от истината" и заедно "да изринем истинските виновни за погрома на здравната ни система".

"Бялата мафия, да, така ще я нарека, уби детето ми и ще обърнем света, ако трябва, за да спрем това! Моля всички достойни медици, хората да не се страхуват повече от истината и да застанем на страната на живота и почтеността, на страната на бъдещето за нас и децата ни", пише Ани Стоянова.

Тя подчертава, че няма претенции към ИСУЛ, където Даная е преминала през няколко изследвания, нито към служителите в Детската реанимация на "Пирогов", които "направиха всичко по силите си и също бяха изненадани от липсата на реакция от Клиниката по неврохирургия".

"Нямам против специализантите, дълбоко уважавам избора им на професия, но имам против това, че за толкова време болницата не е обезпечена от специалист, който да поеме спешни случаи и да пристъпи към хирургия при нужда... ", казва тя.

"Знаете ли колко всъщност ме боли, че в този случай един или двама специализанти ще трябва да понесат лична отговорност за това, че са били оставени от ръководството им да отговарят за случаи, за които все още нямат нужната квалификация! Боли ме, защото знам, че те не са могли да откажат, да се противопоставят на безумни управленски решения, които ги пращат за пушечно месо! И тях и децата ни", казва още Ани Стоянова.

"Не са виновни и единиците висококвалифицирани специалисти, които имат своята нужда от физическа почивка! Хора, които са на ръба на силите си, защото вече са единици в тази страна.

"Истински виновните са тези, които ръководят това - директора на болницата, министъра на здравеопазването, който за четири месеца не направи нищо освен да легитимира най-тежките корупционни модели в здравеопазването. Случаят с Майчин дом го показа толкова ясно, случаят с директора на Шейново, случая Емин.

Тя напомня и за липсата на напредък по изграждането на толкова дълго обсъжданата нова детска болница. По думите ѝ, общественият съвет по проекта не е успял да приеме "един ред за функционирането си" за последните два месеца, но междувременно подлага членовете си на натиск за "единна комуникация по темата".

"И докато някой си играе на къща от карти за пореден път, аз не мога да прегърна детето си, моята Даная, моето бебче, моето слънчево момиче. И никога повече няма да мога. Но това, което мога е да се боря и заради нея, заради всички деца като нея и няма сила в тази държава, която да ме спре", пише още Ани Стоянова.

Смъртта на Даная в "Пирогов": Претупан преглед, липсващи неврохирурзи и грозни обиди към майката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023