Майката на Даная: "Бялата мафия" уби детето ми и ще обърнем света, за да спрем това

Майката на покойната 15-годишна Даная Ани Стоянова призова за оставка на директора на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров заради неадекватната организация на работата в болницата и пропуските по време на лечението на детето ѝ.

Стоянова настоява и за оставката на здравния министър проф. Христо Хинков, когото тя обвинява за това, че "легитимира най-тежките корупционни модели в здравеопазването".

Позицията ѝ дойде часове след като bTV показа серия от проблеми при хоспитализирането на детето през май - от първоначалния преглед, през липсата на основен кръвосъсирващ медикамент, недостига на специалисти по неврохирургия и недопустимо грубо отношение на началник на клиниката по Детска неврохирургия спрямо майката.

Тя призовава "всички достойни медици, хората да не се страхуват повече от истината" и заедно "да изринем истинските виновни за погрома на здравната ни система".

"Бялата мафия, да, така ще я нарека, уби детето ми и ще обърнем света, ако трябва, за да спрем това! Моля всички достойни медици, хората да не се страхуват повече от истината и да застанем на страната на живота и почтеността, на страната на бъдещето за нас и децата ни", пише Ани Стоянова.

Тя подчертава, че няма претенции към ИСУЛ, където Даная е преминала през няколко изследвания, нито към служителите в Детската реанимация на "Пирогов", които "направиха всичко по силите си и също бяха изненадани от липсата на реакция от Клиниката по неврохирургия".

"Нямам против специализантите, дълбоко уважавам избора им на професия, но имам против това, че за толкова време болницата не е обезпечена от специалист, който да поеме спешни случаи и да пристъпи към хирургия при нужда... ", казва тя.

"Знаете ли колко всъщност ме боли, че в този случай един или двама специализанти ще трябва да понесат лична отговорност за това, че са били оставени от ръководството им да отговарят за случаи, за които все още нямат нужната квалификация! Боли ме, защото знам, че те не са могли да откажат, да се противопоставят на безумни управленски решения, които ги пращат за пушечно месо! И тях и децата ни", казва още Ани Стоянова.

"Не са виновни и единиците висококвалифицирани специалисти, които имат своята нужда от физическа почивка! Хора, които са на ръба на силите си, защото вече са единици в тази страна.

"Истински виновните са тези, които ръководят това - директора на болницата, министъра на здравеопазването, който за четири месеца не направи нищо освен да легитимира най-тежките корупционни модели в здравеопазването. Случаят с Майчин дом го показа толкова ясно, случаят с директора на Шейново, случая Емин.

Тя напомня и за липсата на напредък по изграждането на толкова дълго обсъжданата нова детска болница. По думите ѝ, общественият съвет по проекта не е успял да приеме "един ред за функционирането си" за последните два месеца, но междувременно подлага членовете си на натиск за "единна комуникация по темата".

"И докато някой си играе на къща от карти за пореден път, аз не мога да прегърна детето си, моята Даная, моето бебче, моето слънчево момиче. И никога повече няма да мога. Но това, което мога е да се боря и заради нея, заради всички деца като нея и няма сила в тази държава, която да ме спре", пише още Ани Стоянова.

Смъртта на Даная в "Пирогов": Претупан преглед, липсващи неврохирурзи и грозни обиди към майката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Путин отстрани военния министър Сергей Шойгу, предложи икономист на поста

Шойгу ще смени секретаря на Съвета по безопасност Николай Парушев.

22:44 - 12.05.2024
Важно днес

Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво

Лидерът на БСП видя приемственост в листите за ЕП

19:10 - 12.05.2024
Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024
Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024