Смъртта на Даная в "Пирогов": Претупан преглед, липсващи неврохирурзи и грозни обиди към майката Снимка: © Getty Images

Агенция "Медицински надзор" започва проверка в УМБАЛСМ "Пирогов" и в ИСУЛ за евентуални нарушения при лечението на 15-годишната Даная.

Момичето почина през май 2023 г. след кратък престой в "Пирогов" заради усложнения от хематологично заболяване, което е довело до влошаване на състоянието ѝ след удряне на главата. Даная изгуби живота си, а органите ѝ бяха дарени на четирима нуждаещи се пациенти по решение на родителите ѝ.

Пред bTV майката на детето Ани Стоянова разказва за серия от неадекватни ситуации, които са се случили, докато Даная е преминала през спешния кабинет, отделението по неврохирургия и реанимацията на спешната болница.

В деня след травмата, момичето е заведено в "Пирогов" заради специфичното ѝ състояние. Дежурният неврохирург ѝ назначава единствено рентген и преценява, че няма повод за притеснения и изписва само обезболяващо заради силното ѝ главоболие.

Не са извършени други образни изследвания въпреки данните за хематологичното ѝ заболяване, не е приета за наблюдение. В продължение на една седмица обаче болката ѝ не спира. Даная е водена на изследвания в ИСУЛ, а на 5 май е приета в "Пирогов" и едва тогава се прави скенер, на който се вижда, че има хематом.

Един от първите проблеми се оказва липсата на медикамент за кръвосъсирване, заради който Стоянова е трябвало да отиде лично до ИСУЛ, за да осигури - защото в "Пирогов" нямали налично.

В отделението се оказва, че няма дежурен неврохирург, а докато Даная се влошава, майката казва, че е общувала само с медицински сестри. Коремен хирург е повикан в полунощ, след като детето започнало да повръща кръв - само за да установи, че причината не е във вътрешните органи.

На следващия ден приемат Даная в реанимацията, като в този момент Ани Стоянова публикува спешен апел в социалните мрежи за помощ с контакти със специалисти. Тогава тя разказваше как детето лежи в детската реанимация с оток на мозъка, а неврохирурзите давали консултации по телефона, защото "всички празнуват".

Пред bTV Стоянова разказва, че малко след това началникът на Детската неврохирургия в "Пирогов" д-р Михаил Захаринов я извикал на среща в кабинета си и започнал да ѝ крещи: "Вие малоумни ли сте? Как може да сте толкова прости? Какво ми пишете в социалните медии? Ето сега заради вас това дете, защото натискате за тази операция, ще умре на масата, заради вас, вие сте виновни, защото сте малоумни", цитира тя думите му.

Оказва се, че повод за скандала е обаждане на тогавашния служебен министър Асен Меджидиев до директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров и до д-р Захаринов.

Проверката по документите от болницата също показват, че Даная е преглеждана и лекувана от специализанти, а не от неврохирурзи.

Момичето е оперирано на 7 май, но на следващия ден състоянието ѝ се влошава непоправимо, а на 9 май то изпада в мозъчна смърт.

От "Пирогов" са отказали да коментират случая пред bTV заради "започващите вътрешни проверки по случая". Те твърдят, че до момента няма подадена жалба до тях от засегнатото семейство и няма институционална проверка.

От "Медицински надзор" са изпратили писмо до медията, в което потвърждават, че проверката вече е насрочена за края на септември.

“Искам да разбера истината, да ми бъде представена по начин, по който да повярвам. Защото едно е да знаеш, че ситуацията е била такава, че детето не е могло да бъде спасено, и съвсем друго е да знаеш, че тя е могла да бъде спасена и че не е. Защото въпросите, които си задаваш са ужасни - ставаш с тях и лягаш с тях....”, казва майката на Даная.

Наскоро Ани Стоянова основа фондация на името на покойната си дъщеря, която е насочена към каузата на детското здравеопазване в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024