Рамзан Кадиров трупа загуби в Украйна, докато рекламира войната на Путин Снимка: © Рамзан Кадиров и братята на Адам Делимханов

Чеченските отряди в Украйна търпят всекидневни загуби с убити или ранени войници, докато структурите на Рамзан Кадиров се попълват с доброволци, търсещи бързо и високо заплащане.

Това съобщава руският сайт "Важни истории" ("IStories"), който публикува разследване на база вътрешни източници от Чеченската република.

Официално Чечня твърди, че загиналите ѝ бойци при боевете в Украйна са общо 13 души, което е едно от най-ниските нива на фона на останалите региони в Руската федерация.

Източници на "Важни истории" от Министерството на здравеопазването на Чечня обаче твърдят, че смъртността сред техните войници са сравними с числата за Дагестан, където са потвърдени 123 убити. Чеченската република има около 1,4 млн. души население - два пъти по-малко от това на Дагестан.

На този фон ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров внимателно поддържа образа си на отявлен агитатор за пълно унищожение на Украйна. Неговият сътрудник и член на руската Дума Адам Делимханов се оказа първото цивилно лице, което получава орден "Герой на Русия" от началото на военната инвазия.

Според "Важни истории" - изпращането на Делимханов на украинския фронт се е случило след няколко сериозни конфликта в чеченските подразделения на руската гвардия.

Първоначално за ръководител на чеченските бойци е назначен Даниил Мартинов - бивш служител на руските специални части "Алфа", който е съветник на Кадиров по въпросите на силовите структури и е зам.-председател на Росгвардия в Чечня.

Назначението на Мартинов се сблъсква със съпротива от страна на други двама висши ръководители на гвардията, които са братя на Адам Делимханов - Алибек и Шарип Делимханови.

Изданието посочва, че двамата не възприемали новоназначения командир като "авторитет" и смятали, че е "унизително" да му се подчиняват.

Мартинов влиза в конфликт и с ръководителя на чеченските полицейски специални сили, които също са били част от първоначалния опит на руската армия да превземе Киев.

Колоната от руски десантчици, която беше насочена към украинската столица в края на февруари, е включвала и чеченски подразделения.

По време на украинската контраатака те са изгубили връзка с командира си и са избягали от бойното поле - провал, заради който са обвинили Даниил Мартинов.

Според медията - още в началото на март руският Генерален щаб е стигнал до извода, че няма да успее да се справи с атаката по посока Киев и че трябва да започне да се готви за отстъпление, каквото беше предприето след няколко седмици. Руските войски, включително - чеченците, са прехвърлени към източните територии на Украйна и обсадения Мариупол.

Решението за изтегляне от Киев е довело до конфликт между военното командване и Рамзан Кадиров, който още преди войната заявява, че Русия е длъжна да превземе украинската столица. Войната за южните региони на Украйна според него е била "не толкова престижна задача, за да рискува своите хора".

Путин направи "Герой на Русия" чеченски командир, отговорен за "прочистването на Мариупол"

"Важни истории" съобщава, че в средата на март Кадиров е наредил на войниците си да се връщат в Чечня, "за да си починат", в резултат на противоречията си с руското Министерство на отбраната. В същото време той продължава да публикува клипове в социалните мрежи, в които твърди, че се намира на територията на Украйна - твърдения, които бяха опровергани от журналистически разследвания.

"Както всички останали руски граждани Кадиров става заложник на катастрофалното решение на Владимир Путин да воюва с Украйна. Кадиров се оказва в позиция да вкара армията си в тази "спецоперация", така че и вълкът да е сит, а агнетата - цели. От една страна, никой не трябва да се съмнява, че ръководителят на Чечня е изцяло съгласен с президента на Уркайна. Но от друга страна, Кадиров не е готов да жертва своите бойци. Разрешението на този конфликт се оказва по силите само на Адам Делимханов", пише медията.

Източниците ѝ го описват като "талантлив наследник на чеченските криминални авторитети", който се е занимавал с упражняване на контрол върху чеченските диаспори в чужбина, използвайки техния "криминално-икономически потенциал".

Според медията - той има силно влияние сред чеченските общности в Русия, страните от бившия СССР и по-специално Украйна и Централна Азия, в по-малка степен в Европа и Близкия Изток. От 2014 г. Делимханов е санкциониран от САЩ като международен преестъпник.

Към средата на март Адам Делимханов заминава за Украйна с няколко мисии, една от които е да подобри отношенията на чеченците с военните ръководители на сепаратистите в Донецк и Луганск.

Командирите от двете окупирани украински области са "критично настроени към чеченските бойци", но след намесата на Делимханов са принудени да се "смирят" и спират да недоволстват публично от поведението на хората на Кадиров.

В миналото Адам Делимханов е уличаван за няколко показни убийства на противници на Кадиров - включително на бившия депутат Руслан Ямадаев през 2008 г. в центъра на Москва. Братът на застреляния Ямадаев Иса казва, че Делимханов е известен в Чечня като "Палача", защото отговаря за отвличанията и наказателните акции.

Според "Важни истории", част от задачата на чеченските ръководители в Украйна е да "рекламират" войната (като използват и каналите на Рамзан Кадиров). Част от екипа на Делимханов се оказва и министърът на информацията на Чечня Ахмед Дудаев.

Същевременно властите прикриват данните за загиналите хора, сред които има голям брой доброволци без опит в силовите структури. Няколко независими журналисти в Чечня проследяват социалните мрежи и чат-платформите, в които се появяват все повече съобщения от роднини на загинали войници с призиви към хората да се молят за тяхната памет.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024