Снимка: © БНТ

Мандатът на генералните директори на БНТ и БНР да се увеличи от 3 на 5 години – това предлага председателят на комисията за медии и култура към Народното събрание Вежди Рашидов. Той е автор на законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, който вече е публикуван в сайта на Народното събрание.

В момента генералният директор в БНТ и БНР има право на два мандата по три години. Новите промени предвиждат, че условието не само се променя на два мандата от по пет години, но те трябва да бъдат „пълни и последователни“. Ако първият бъде предсрочно прекратен, то директорът ще има право на още два.

Мотивите на Рашидов са "невъзможността на генералните директори да влязат напълно в процеса на работа само за три години".

Настоящият генерален директор Емил Кошлуков зае поста генерален директор на националната телевизия на 5 юли 2019 г.

Според новите промени в ЗРТ – различни ще са и сроковете за провеждане на конкурси за избор на генерален директор. Трябва да се провеждат най-късно месец преди края на мандата на настоящия или в рамките на три месеца след предсрочното прекратяване на правомощията му.

Премахва се и задължителното досега условие кандидатите за генерални директори на БНТ и БНР да живеят постоянно на територията на България.

5-годишни да станат и мандатите на управителните съвети на БНР и БНТ, предлага законопроектът на Рашидов. Както и досега, едно лице може да бъде избирано в управителен съвет на БНР или БНТ за не повече от два мандата, като новото тук е, че тези мандати също трябва да са пълни и последователни.

Променят се изискванията за членове на СЕМ. От тях вече ще се изисква петгодишен професионален опит в областта на медиите, правото или икономиката. Досега изискванията не бяха обвързани с професионални ангажименти, а се разчиташе на обществено признание и познания в областта.

Според проекта за изменение на закона, БНТ се задължава да предоставя безвъзмездно сигнали за откритите заседания на Народното събрание, които се излъчват в интернет страницата на парламента. Досега националната телевизия беше ангажирана само със задължително и фиксирано в договор излъчване на преки предавания от Народното събрание.

По-рано днес председателят на „Да, България“ Христо Иванов участва в сутрешния блок на БНТ и използва случая да поиска оставката на генералния директор на БНТ.

На твърдението на водещата, че "социологията не показва желание за промяна", Иванов коментира, че "социологията в България е част от пропагандата на правителството и на управляващите, която е обхванала и медиите, включително и БНТ" казва Иванов контекста на това, че днешното му участие е първата му изява в медията от много години насам, което по думите му е показателно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин