Снимка: © Булевард България

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че МВР все още не е получило списъка с имена, които прокуратурата реши да проверява след извикването на премиера Кирил Петков на разпит. 

Рашков обаче подсказа на обвинението "да добави още някой" към групата от 19 души, посочени конкретно от министър-председателя заради публично известни сигнали за корупционни престъпления. 

"Може прокуратурата да добави някой - например от бившите управляващи, който да проверим и да започнем да разследваме, ако е останал вън от вниманието на органите на МВР, а прокуратурата има данни за това, че е участвал в извършване на престъпление. Ако прокуратурата ни изненада с такъв случай, веднага ще го проверим", каза той на брифинг в МВР. 

От думите му стана ясно, че полицията няма информация за това, което прокуратурата върши по отношение на проверките срещу тримата санкционирани по закона "Магнитски" - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков

Рашков напомни, че докато тези проверки текат, "едно от лицата, което непрекъснато и неотменно стои до ръководителя на ДПС в българския парламент" (т.е. Пеевски) вече е успял да се освободи от част от имуществото си, така че "то да не попадне под прякото въздействие на закона "Магнитски" и държавата да е в невъзможност да предприеме каквито и да било действия". 

Ръководството на МВР не е информирано от прокуратурата и за това докъде е стигнало разследването по 19-те обвинения срещу Васил Божков. 

От своя страна, полицията работи самостоятелно по няколко свои разследвания -  като посоката на изтичане на авансовите плащания по Лот 5 на АМ "Хемус", ремонт на язовири "включително такива, в които е нямало водна площ, но са използвани водолази" и др. 

Рашков анонсира още, че разследванията в сектора на енергетиката може да обхванат не само действията на ръководството на "Булгаргаз", но и на оператора на газопреносната мрежа и хранилищата за газ "Булгартрансгаз". Министърът не даде повече информация за този казус на брифинга. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори