Рашков чака прокуратурата да "изненада" МВР със сигнал срещу бившите управляващи Снимка: © Булевард България

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че МВР все още не е получило списъка с имена, които прокуратурата реши да проверява след извикването на премиера Кирил Петков на разпит.

Рашков обаче подсказа на обвинението "да добави още някой" към групата от 19 души, посочени конкретно от министър-председателя заради публично известни сигнали за корупционни престъпления.

"Може прокуратурата да добави някой - например от бившите управляващи, който да проверим и да започнем да разследваме, ако е останал вън от вниманието на органите на МВР, а прокуратурата има данни за това, че е участвал в извършване на престъпление. Ако прокуратурата ни изненада с такъв случай, веднага ще го проверим", каза той на брифинг в МВР.

От думите му стана ясно, че полицията няма информация за това, което прокуратурата върши по отношение на проверките срещу тримата санкционирани по закона "Магнитски" - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Рашков напомни, че докато тези проверки текат, "едно от лицата, което непрекъснато и неотменно стои до ръководителя на ДПС в българския парламент" (т.е. Пеевски) вече е успял да се освободи от част от имуществото си, така че "то да не попадне под прякото въздействие на закона "Магнитски" и държавата да е в невъзможност да предприеме каквито и да било действия".

Ръководството на МВР не е информирано от прокуратурата и за това докъде е стигнало разследването по 19-те обвинения срещу Васил Божков.

От своя страна, полицията работи самостоятелно по няколко свои разследвания - като посоката на изтичане на авансовите плащания по Лот 5 на АМ "Хемус", ремонт на язовири "включително такива, в които е нямало водна площ, но са използвани водолази" и др.

Рашков анонсира още, че разследванията в сектора на енергетиката може да обхванат не само действията на ръководството на "Булгаргаз", но и на оператора на газопреносната мрежа и хранилищата за газ "Булгартрансгаз". Министърът не даде повече информация за този казус на брифинга.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Митрофанова отрече "руска следа" в заплахите срещу училищата в България

Руският посланик смята за "необосновани" обвиненията за хибридната атака

18:59 - 28.03.2023

„Приятелски“ държави (почти) спасяват Русия от удара на петролното ембарго

Все още се наблюдава спад в добива нефт и газ, а очакванията са за по-трудна 2023 г.

18:31 - 28.03.2023

Кой се страхува от "Ти броиш"? Масивна атака срещу платформата за честност на изборите

Кампанията търси още 800 души, за да проверяват протоколите от 2 април

17:48 - 28.03.2023

Бягството на Алексей Москальов: Бащата, осъден на затвор заради детска рисунка срещу войната

13-годишната му дъщеря беше отнета и отведена в социален дом, докато властта съди бащата

17:21 - 28.03.2023

Всички са равни, но не и в Twitter. Профили на известни личности получават специални преференции

Таен списък с VIP потребители в Twitter показва, че публикациите на някои акаунти имат по-голям обхват в социалната мрежа

16:08 - 28.03.2023

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Френският McDonald's става еко - с опаковки за многократна употреба

Дизайнерското Elium Studio разработва съдове за веригата от две години

15:10 - 28.03.2023