Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков даде висока оценка на ръководството на МВР за действията им в последните близо 7 месеца, в които съществуваше редовното правителство на Кирил Петков.

Той обаче все още няма отговор на въпроса дали ще бъде предложен отново за член на проектокабинета на ПП. Под въпрос остава и дали Народното събрание все пак ще намери време за избор на нов председател на КПКОНПИ, която стои без титулярен ръководител след оставката на Сотир Цацаров, а ПП лансира Рашков за тази позиция.

"Независимо как ще се развият събитията оттук нататък, аз съм доволен от това, което ръководството на МВР свърши само за шест месеца. Много бих искал като българин да се намери и друг министър на вътрешните работи, който за 5-6 месеца и той да свърши такъв обем работа от реформата. Тогава смятам, че ние всички, като българи и държава, ще бъдем доволни от това, че един орган се реформира, като той не е реформиран от 30-40 г.", каза Рашков пред журналисти в деня, в който МВР чества годишнина от създаването си.

На въпроса дали ще остане начело на МВР той заяви: "Това в момента не занимава моето съзнание, това са неща, които имат по-малко значение. По-важно е да приключим с нашите задължения така, както изисква законът. Както каже българският законодателен орган Народното събрание, така ще се случи".

Рашков призова парламента да "прояви разум" и да приеме промените в закона за противодействие на корупцията, които ще направят нова реформа в КПКОНПИ.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че преди седмица премиерът Кирил Петков се е свързал с него с призив да даде подкрепа за Бойко Рашков начело на КПКОНПИ - според Костадинов това предложение е отправено в комплект с обещание за подкрепа на техния кандидат Бойко Атанасов за заместник-председател на комисията.

Той обяви, че е отказал, въпреки че "Възраждане" дават "най-висока оценка на този министър в кабинета и харесваме работата на Бойко Рашков".

Причината - Костадинов не бил убеден, че Рашков ще е безпристрастен, ако се налага да бъдат разследвани негови колеги от действащата изпълнителна власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024