Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков даде висока оценка на ръководството на МВР за действията им в последните близо 7 месеца, в които съществуваше редовното правителство на Кирил Петков.

Той обаче все още няма отговор на въпроса дали ще бъде предложен отново за член на проектокабинета на ПП. Под въпрос остава и дали Народното събрание все пак ще намери време за избор на нов председател на КПКОНПИ, която стои без титулярен ръководител след оставката на Сотир Цацаров, а ПП лансира Рашков за тази позиция.

"Независимо как ще се развият събитията оттук нататък, аз съм доволен от това, което ръководството на МВР свърши само за шест месеца. Много бих искал като българин да се намери и друг министър на вътрешните работи, който за 5-6 месеца и той да свърши такъв обем работа от реформата. Тогава смятам, че ние всички, като българи и държава, ще бъдем доволни от това, че един орган се реформира, като той не е реформиран от 30-40 г.", каза Рашков пред журналисти в деня, в който МВР чества годишнина от създаването си.

На въпроса дали ще остане начело на МВР той заяви: "Това в момента не занимава моето съзнание, това са неща, които имат по-малко значение. По-важно е да приключим с нашите задължения така, както изисква законът. Както каже българският законодателен орган Народното събрание, така ще се случи".

Рашков призова парламента да "прояви разум" и да приеме промените в закона за противодействие на корупцията, които ще направят нова реформа в КПКОНПИ.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че преди седмица премиерът Кирил Петков се е свързал с него с призив да даде подкрепа за Бойко Рашков начело на КПКОНПИ - според Костадинов това предложение е отправено в комплект с обещание за подкрепа на техния кандидат Бойко Атанасов за заместник-председател на комисията.

Той обяви, че е отказал, въпреки че "Възраждане" дават "най-висока оценка на този министър в кабинета и харесваме работата на Бойко Рашков".

Причината - Костадинов не бил убеден, че Рашков ще е безпристрастен, ако се налага да бъдат разследвани негови колеги от действащата изпълнителна власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин