"Расистко бебе" и нацистки символ: Twitter и Facebook санкционираха Тръмп Снимка: © Getty Images

"Манипулиран клип" - това предупреждение с удивителен знак е поставено от модераторите на Twitter под видео, публикувано от американския президент Доналд Тръмп.

Записът представлява имитация на репортаж от CNN, а върху картината е изписано "Извънредни новини: Ужасено дете бяга от расистко бебе".

Клипът започва с кадри на чернокожо невръстно момче, което тича по тротоар, следвано от бяло дете на сходна възраст. Музикалният фон, подложен под първите 10 секунди от записа, прави внушението за напрежение между децата. Логото на CNN ясно се вижда в долния десен ъгъл, но надписите очевидно са насложени допълнително върху видеото.

"Какво всъщност се случи", пише върху кадър, с който "извънредната новина" приключва. Веднага след това е монтиран реалният видеозапис, от който е взета извадката в първата част - двете деца от различни раси всъщност са приятели и тичат едно към друго, за да се прегърнат. Оригиналното видео е доста популярно в социалните мрежи.

"Америка не е проблемът. Фалшивите новини са проблемът. Ако видите нещо нередно, кажете го. Само вие можете да спрете отровните пожари от фалшиви новини", се казва в края на записа.

Twitter предупреждава всички последователи на профила на Доналд Тръмп, че видеото е умишлено манипулирано.

"Ето какво трябва да знаете:

- През септември 2019 г. CNN публикува репортаж за популярен клип, който показва приятелството между две малки деца

- В четвъртък (18 юни) президентът на САЩ сподели версия на това видео, за която много журналисти потвърждават, че е манипулирана и преправена с фалшиви графики на CNN".

Оригиналният репортаж на CNN e озаглавен: "Тези две момчета ни показват как изглеждат най-добрите приятели в реалния живот".

Източникът на фалшивата част от записа е meme-създател, който симпатизира на Тръмп - Carpe Donktum.

Няколко часа по-рано Facebook свали политическа реклама на Тръмп, защото в една от снимките се вижда символ, използван от германските нацисти в концентрационни лагери - обърнат червен триъгълник .

Клипът с бебетата също е споделен във Facebook от Тръмп, но модераторите в платформата не са сметнали за необходимо да посочват, че записът е фалшифициран.

Само преди няколко седмици Тръмп подписа указ, с който атакува закрилата на социалните мрежи от съдебно преследване за съдържанието, публикувано от потребителите им.

Активността на Тръмп по темата се прояви, след като Twitter за първи път маркира две от собствените му публикации с етикет, който предупреждава читателите да направят по-задълбочена проверка на изложените от президента факти. Модерацията разгневи Тръмп, който се оплака от целенасочена политическа кампания и заплаши да предприеме действия за закриването на социални мрежи, които заглушават консервативни гласове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024