Снимка: © Getty Images

Ръководителят на Националният оперативен щаб ген. Мутафчийски съобщи на сутрешния брифинг, че през изминалото денонощие са открити нови 13 случая, от които 5 са в болници. Това означава ръст от 2.1% в сравнение с вчера и общ брой на заразените 624.

За изминалите 24 часа са изследвани 494 души, като всички проби до момента в България са 18 502.

Няма нова засегната област. 8 от новите случаи са в София, 1 в Кюстендил, 1 в Пазарджик, 1 във Велико Търново и 2 в Русе.

Има 6 нови излекувани, което прави общия брой 54. Средната възраст на оздравелите е 47 години. Засегнатите медицински лица са 33, а броят на починалите - 24. Няма нови смъртни случаи, като средната възраст на жертвите остава 65 години.

Чака се резултат от пробата на починал в Александровска болница, но клиничните признаци силно наподобяват коронавирус инфекция. 230 от заразените са настанени в болница, а 33 в интензивни отделения - един от пациентите на интензивно лечение във ВМА е заразен в период на химиотерапия, след като преди два месеца е претърпял операция на карцином на дебелото черво.

Ген. Мутафчийски отбеляза също, че се наблюдава спад в броя на заболяемостта и смъртността от други заболявания. Смъртността през тази година е с поне 10% по-ниска от миналата година поради по-ниската грипна вълна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети