Расте броят на убитите в Кременчук, лидерите от Г-7 осъдиха атаката, Митрофанова събира дарения за агресора Снимка: © Getty Images

Властите в Украйна са получили повече от 40 съобщения за изчезнали хора след ракетния удар срещу търговски център в Кременчуг . Това казаха от украинската главна прокуратура във вторник вечерта. Междувременно броят на убитите нарасна на 15 души - данните са на губернатора на Полтавска област Дмитро Лунин.

Според прокуратурата 59 души са получили медицинска помощ, около половината от тях са в тежко състояние.

Ракетата удари сградата в централния украински град Кременчук в понеделник следобед. Украйна обвини Русия за атаката. Според президента Володимир Зеленски повече от хиляда цивилни са били в мола по време на атаката.

Ударът по търговския център е извършен от ракети X-22, изстреляни от Курска област с бомбардировачи Ту-22М3, твърдят украинските въоръжени сили.

Имало е и втори ракетен удар - по градския стадион в Кременчук. Това съобщи Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Нападението беше строго осъдено в международен план. „Произволните атаки срещу невинни цивилни са военни престъпления“, се казва в изявление на участниците от Г7 в понеделник вечерта. "Руският президент Путин и отговорните ще трябва да отговорят за това."

Президентът на САЩ Джо Байдън написа в Twitter за "жестока" атака. Британският премиер Борис Джонсън каза, че ударът по цивилни е показал още веднъж "нивото на жестокост и варварство, на които е способен руският лидер". Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече ракетната атака "ужасно безразборна" и добави, че руската тактика за сплашване няма да работи. А френският президент Еманюел Макрон определи акта като "абсолютен ужас" и добави, че "руснаците трябва да видят истината".


Зеленски, който в понеделник се присъедини към срещата на Г-7 през видео конферентна връзка, нарече Русия "най-голямата терористична организация в света". “Това е факт. И трябва да стане юридически факт", каза Зеленски и добави, че „всеки в света трябва да знае, че ако купувате или изпращате руски петрол, имате контакти с руски банки или плащате данъци или мита на руската държава, вие давате пари на терористи.", добави той.

Междувременно посолството на Русия в България е започнало фондонабираща кампания за събиране на пари за руските войници, участващи във "военната операция" и техните семейства.

May be an image of text that says "посольство россии в болгарии 19 Russian English всички желаещи ще могат да подкрепят военните, участващи в специалната операция чрез благотвотворителна фондация "защита" благотвотворителната фондация "защита" създадена c цел оказване на всестранна помощ и осигуряване на допълнителни мерки на социална подкрепа на военните и семействата им за сметка на доброволни дарения от физически и юридически лица. за получаване на парични средства ca открити сметки в банковете "промсвязьбанк" "сбербанк" и "банк втб"."

Призивът се намира на официалната страница във Фейсбук на посолство на Руската федерация в София.

Парите щели да отидат в благотворителната фондация "ЗаЩИТа", създадена "с цел оказване на всестранна помощ и осигуряване на допълнителни мерки на социална подкрепа на военните и семействата им за сметка на доброволни дарения от физически и юридически лица."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024