Снимка: © instagram.com/engadget

Базираната в Сан Диего технологична компания Razer ще създаде „най-интелигентната“ предпазна маска. Тя е с вградени микрофони и високоговорители, с червени, сини и зелени LED светлини, два филтъра и прозрачно покритие в предната част, така че да не закрива лицето.

Razer представи своя проект „Hazel“ на форума Consumer Electronics Show (CES) 2021. Високата технология е само допълнение към защитните функции на маската. Според компанията – тя е също толкова ефикасна, колкото медицинската N95.

Razer е сингапурско-американска технологична компания, която проектира и разработва електроника и гейминг хардуер.

От фирмата все още не са обявили кога предпазното средство ще бъде пуснато в продажба, нямат и обявена цена.

Концептуалният дизайн включва гланцова външна обвивка, изработена от рециклирана пластмаса, която е водоустойчива и трудно може да бъде надраскана. Прозрачната ѝ част не скрива лицето, както обикновените предпазни маски, а позволява на хората да виждат реакциите на събеседниците си при нормален разговор.

Проект „Hazel“ е определен като „хирургична N95 маска“, но все още не разполага с нужните одобрения от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA), нито от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

В изявление за The Verge – компанията съобщава, че работи с екип от медицински експерти и учени, които помагат за разработването на маската.

Двата основни елемента на „най-умната маска“ са зоните, ограждащи устата. Те са предназначени за вентилация. В описанието на проект „Hazel“ пише, че ще се използват активни филтри, които ще пречистват вдишания въздух, но и въглеродния диоксид, който издишаме. Според Razer – те ще филтрират 95% от пренасяните във въздуха частици, включително тези, носещи вируса Covid-19.

Филтрите са разглобяеми и могат да се сменят. Все още от Razer изчистват последните детайли във връзка с два важни фактора – колко дълго ще предпазват маските, преди филтрите да се сменят, и как компанията ще предупреди потребителите, че е време да сложат нова маска.

Говорител на базираната в Сан Диего компания съобщава пред The Verge, че все още се тества издръжливостта на филтрите. Към момента от Razer работят по мобилно приложение, с което да известяват клиентите си кога трябва да ги сменят.

Най-интересната част от нея са микрофоните и високоговорителите, които ще усилват гласа през маската, така че всички да могат да се чуват, без да е необходимо да свалят предпазното средство. Razer работи със специалисти по звука, които разработват тези елементи.

Всеки може да избере в какъв цвят да свети маската му. Когато се стъмни, LED светлините се активират автоматично и осветяват зоната около устата.

Компанията твърди, че маската е много удобна за носене въпреки цялата вградена технология. Както пише Engadget – човек прилича на киборг, когато я постави на лицето си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката