Снимка: © instagram.com/engadget

Базираната в Сан Диего технологична компания Razer ще създаде „най-интелигентната“ предпазна маска. Тя е с вградени микрофони и високоговорители, с червени, сини и зелени LED светлини, два филтъра и прозрачно покритие в предната част, така че да не закрива лицето.

Razer представи своя проект „Hazel“ на форума Consumer Electronics Show (CES) 2021. Високата технология е само допълнение към защитните функции на маската. Според компанията – тя е също толкова ефикасна, колкото медицинската N95.

Razer е сингапурско-американска технологична компания, която проектира и разработва електроника и гейминг хардуер.

От фирмата все още не са обявили кога предпазното средство ще бъде пуснато в продажба, нямат и обявена цена.

Концептуалният дизайн включва гланцова външна обвивка, изработена от рециклирана пластмаса, която е водоустойчива и трудно може да бъде надраскана. Прозрачната ѝ част не скрива лицето, както обикновените предпазни маски, а позволява на хората да виждат реакциите на събеседниците си при нормален разговор.

Проект „Hazel“ е определен като „хирургична N95 маска“, но все още не разполага с нужните одобрения от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA), нито от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

В изявление за The Verge – компанията съобщава, че работи с екип от медицински експерти и учени, които помагат за разработването на маската.

Двата основни елемента на „най-умната маска“ са зоните, ограждащи устата. Те са предназначени за вентилация. В описанието на проект „Hazel“ пише, че ще се използват активни филтри, които ще пречистват вдишания въздух, но и въглеродния диоксид, който издишаме. Според Razer – те ще филтрират 95% от пренасяните във въздуха частици, включително тези, носещи вируса Covid-19.

Филтрите са разглобяеми и могат да се сменят. Все още от Razer изчистват последните детайли във връзка с два важни фактора – колко дълго ще предпазват маските, преди филтрите да се сменят, и как компанията ще предупреди потребителите, че е време да сложат нова маска.

Говорител на базираната в Сан Диего компания съобщава пред The Verge, че все още се тества издръжливостта на филтрите. Към момента от Razer работят по мобилно приложение, с което да известяват клиентите си кога трябва да ги сменят.

Най-интересната част от нея са микрофоните и високоговорителите, които ще усилват гласа през маската, така че всички да могат да се чуват, без да е необходимо да свалят предпазното средство. Razer работи със специалисти по звука, които разработват тези елементи.

Всеки може да избере в какъв цвят да свети маската му. Когато се стъмни, LED светлините се активират автоматично и осветяват зоната около устата.

Компанията твърди, че маската е много удобна за носене въпреки цялата вградена технология. Както пише Engadget – човек прилича на киборг, когато я постави на лицето си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2