Разгорещен предизборен дебат и във Франция с обвинения в расизъм и атаки срещу Макрон Снимка: © Getty Images

Представителите на основните партии във Франция сблъскаха мнения и политика в предизборен телевизионен дебат само дни преди в страната да се проведе първия тур от парламентарните избори.

Премиерът Габриел Атал - представител на центристката партия на президента Еманюел Макрон, обвини основния си претендент Жордан Бардела от крайната десница, че толерира расистките изказвания в своята партия.

Атал цитира изявления на над сто кандидати на крайнодесния "Национален фронт", които са правили расистки коментари, като подчерта необходимостта от явно осъждане на подобен език на омразата.

"Не можеш да изградиш мир и единство, когато представяш ... повече от сто кандидати, които са обвинени в расистки изказвания", каза министър-председателят.

Бардела категорично отхвърли обвиненията и отрече каквото и да било свързване на партията му с омраза.

Внимание беше обърнато и на войната в Украйна и в часност на идеята на президента за евентуално разполагане на френски войски в Украйна. Бардела заяви, че няма да позволи на "руския империализъм да погълне съюзническа държава като Украйна", но в същото време подчерта, че партията му няма да подкрепи евентуално предложение за френски войници в Украйна.

"Моята позиция по този конфликт е много проста. Отстоявах я по време на цялата европейска кампания. Тя е подкрепа за Украйна и избягване на ескалация с Русия, която, напомням ви, е ядрена сила", каза кандидатът на крайната десница.

Той добави още, че е против и изпращането на ракети с по-голям обсег на Украйна, които биха могли да ударят руска територия "и да поставят Франция и французите в ситуация на съвместна война".

Лидерът на социалистите Оливие Фор също критикува идеята на Макрон, като смята, че дори украинците не очакват френски войски да се бият редом с тях.

"Абсолютно безполезно е. Когато президентът го предложи, той просто успя да раздели европейците дори още повече. Да изпрати на Путин информация, с която той все още не разполагаше, а именно, че европейците не са готови да се включат директно на фронта", каза той.

Към момента социологическите прогнози сочат, че крайнодесният "Национален фронт" е напът да се превърне в най-голямата политическа сила във Франция. Формацията на президента Макрон "Ренесанс" се нарежда едва на трето място след левия алианс, който обединява социалисти, комунисти и зелени.

Малко по-рано през седмицата самият Макрон определи партиите отдясно и отляво като "заплаха" за страната и предупреди, че може да се стигне до "гражданска война".

"Националният фронт" може да спечели властта във Франция за първи път, но не е сигурно, че ще успее да състави правителство с или без съюз с други партии. Други сценарии за кабинет включват широка коалиция на основните партии. За да управлява обаче тя ще се нуждае от мнозинство от поне 289 депутати в 577-местния парламент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайнодесните печелят първия тур на предсрочните избори във Франция (Обновена)

Гласуването премина с рекордно висока избирателна активност

20:10 - 30.06.2024
Важно днес

Първото послание на патриарх Даниил: "Да пазим православната вяра"

Той получи патриаршеския жезъл от митрополит Йосиф

17:22 - 30.06.2024
Живот

Кание Уест се появи в Москва

Руската държавна пропаганда вече се радва на новината

17:12 - 30.06.2024
Важно днес

Архимандрит Никанор напуска БПЦ след избора на Даниил

Според него изборът е "като по учебник на КГБ"

16:53 - 30.06.2024
Важно днес

Горан Благоев: Как патриарх, който не може да различи агресора от жертвата, може да бъде достоен?

Той припомни, че Даниил не прави разлика между жертва и агресор във войната в Украйна

16:00 - 30.06.2024
Важно днес

Изненадващо Тодор Коджейков се върна начело на държавния авиоотряд

За смяната няма официално съобщение от Министерството на транспорта

15:22 - 30.06.2024
Важно днес

Ново мобилно приложение улеснява паркирането в София

То може да покаже дали спирането е синя или зелена зона

14:10 - 30.06.2024
Важно днес

Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ

Той беше избран след балотаж с митрополит Григорий

13:04 - 30.06.2024
Европейски дневници

Виктор Орбан стана основател на нова крайнодясна формация в ЕП

В нея влизат австрийската партия на свободата и бившия чешки премиер Бабиш

12:15 - 30.06.2024