Снимка: © Getty Images

Китай показва двоен стандарт в отношението си към две момичета, родени в САЩ, но състезаващи се за азиатската страна на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Историята на състезателката по фигурно пързаляне Джу И е коренно различна от тази на фрийстайл-скиорката Айлин Гу, въпреки че и двете са родени в Калифорния и са избрали да се състезават под китайски флаг. Разликата е там, че 18-годишната Гу има огромен шанс да спечели три златни медала - затова е лицето на зимните спортове в Китай и всички ѝ се възхищават. Джу обаче падна на леда в първото си състезание на Игрите и вече е подложена на атаки в социалните мрежи.

В дебюта си на Олимпиада 19-годишната Джу беше готова да се докаже пред публиката в Пекин. Грешките обаче ѝ костваха падане до последното място в кратката програма тази неделя. Представянето ѝ доведе до вълна от критики в Weibo, където хаштагът „Джу И падна“ събра 200 милиона показвания за няколко часа, пише CNN.

В неделните следобедни часове той е бил цензуриран по неясни причини. Много китайци обаче вече бяха изразили позиция, че вместо родената в САЩ Джу, китайската федерация е трябвало да даде шанс на местно момиче. „Това е позор“, пише един от потребителите и събира над 11 хиляди харесвания.

В откриващата си комбинация Джу И се удари в стената, а след това пропусна още един скок. Овациите от трибуните на стадиона бързо преминаха в освирквания, защото Китай осъществи регрес до пето място в класирането – все пак това се оказа достатъчно за преминаване към следващия кръг на състезанието.

„Разочарована съм и малко смутена“, призна 19-годишната състезателка след надпреварата, като не скри сълзите си. „Мисля, че чувствах много голямо напрежение, защото знам, че всички в Китай бяха изненадани от селекцията за индивидуалната надпревара при жените и наистина исках да им покажа, че мога да се справя. За жалост, не успях“.

Китайските спортисти са подложени на огромен натиск да постигнат добри резултати на Олимпийските игри - броят на медалите отдавна се изтъква от китайското правителство като знак за национална сила. В миналото много от атлетите са били подложени на негативни реакции заради слаби резултати.

Джу е сред поне дузина родени в чужбина спортисти, състезаващи се за Китай през последните години. Родена е в Лос Анджелис, в семейство на китайски имигранти в САЩ. През 2018 избира да се състезава за родината на родителите си и се отказва от американското си гражданство. Сменя и името си от Бевърли Джу на Джу И.

В Китай обаче не приемат всичко това с положителна нагласа – напротив, дори критикуват Джу, че не може да говори отлично езика. „Моля ви, оставете я да научи първо китайски, преди да говори за патриотизъм“, пише един от потребителите в Weibo.

Други я вземат на мушка заради „привилегиите“, които си е осигурила чрез семейството си. Баща ѝ Джу Сонгчун е известен учен, печелил редица награди за разработките си в сферата на изкуствения интелект. Той се е присъединил към Пекинския университет през 2020, местейки се от Калифорнийския университет.

Атаките срещу състезателката по фигурно пързаляне са в пълен контраст с огромната популярност сред китайците на родената в Сан Франциско Айлин Гу. Талантливата 18-годишна скиорка, състезаваща се в свободните ски дисциплини, владее перфектно мандарин и е запозната с всеки детайл от китайската култура.

Тя се превърна в неофициалното лице на Пекин за Олимпийските игри, като образът ѝ е навсякъде в държавните медии, рекламиращи зимните спортове. Гу се появява все по-често и в реклами на китайски брандове.

Във вторник Айлин започна олимпийския си поход със злато първото си състезание – дисциплината „Big Air“. Тя направи перфектен трети опит, който ѝ донесе 94.5 точки и с общ резултат от 188.25 пункта стигна до най-ценното отличие.

„Тя е студентка, супермодел и голямата надежда на Китай в свободните ски“, обяви дикторът преди излизането ѝ в квалификациите, при което последваха бурни овации. След титлата китайските социални мрежи експлодираха от поздравления към Гу.

Тя е модел на IMG и участва в реклами на Tiffany & Company и Louis Vuitton, пише The New York Times.

Интересното е, че дядо ѝ по майчина линия е работел в Министерството на жилищното строителство и развитието на градските и селските райони на Китай. Майка ѝ Ян Гу емигрира за САЩ преди около 30 години, за да получи по-качествено образование.

През 2019, след няколко сезона, в които се състезава за САЩ и печели едно от състезанията на Световното първенство, Айлин Гу избра оттук нататък да представлява Китай.


Зимната олимпиада, в която 100% от снега е изкуствен

Инфографика: Българските участници на Зимните олимпийски игри в ПекинАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори