Китайският Национален център по ски алпийски дисциплини трудно може да се опише като "зимна приказка" в началото на февруари 2022 г.

Всички ски и сноуборд състезания по време на Зимната олимпиада ще се проведат изцяло върху изкуствен сняг - нещо, което не се е случвало в досегашната история на игрите.

Над 220 милиона литра вода ще бъдат използвани за поддръжката на състезателните писти, докато планинските хълмове около тях остават в обичайния си безснежен вид, пише "The Intercept" в своя статия. Острите склонове около ски курорта Шехийтуо, където се намира ски центъра, са съвсем голи. Същата е и гледката по върховете, които заобикалят съоръжението за спускане с шейни.

Най-абсурдно изглежда пистата за скискокове в Шауганг - огромната площадка се издига на фона на четири охладителни кули, които принадлежат на металургичен завод в западен Пекин, приключил с производството си преди малко повече от десет години.

Изкуственият сняг не е изцяло нова характеристика на Зимните олимпийски игри. Около 80-90% от "пудрата" от последните две издания беше произведена от машини, а и трудно може да се намерят перфектни рампи в естествената среда на природата. Ски скоковете може би подчертават особената странност на провеждането на игрите в Пекин, но и са символ на това, което предстои да се случи в бъдеще.

Дори в по-студени климатични пояси организирането и провеждането на зимните спортове по старомодния начин става все по-трудно.

Изследване на Университета Уотърлу в Канада показва, че ако светът не успее да постигне целта за ограничаване на глобалната температура с 1,5 градуса по Целзий, през 2050 г. само един от досегашните домакини на Зимна олимпиада ще може да се "похвали" с достатъчно количество естествен сняг за повторно провеждане на игрите - Сапоро, Северна Япония.

Най-вероятно бъдещите олимпийски площадки ще бъдат принудени да прилагат китайския модел, за да запълват пистите си. В Милано, където средните температурите по това време са около 10 градуса по Целзий, това вероятно ще е задължително през 2026 г.

Една от идеите за запазване на естествените зимни условия за спортистите е да се намери постоянна локация за всяка Олимпиада занапред. От организацията Protect Our Winters обаче посочват, че това не решава основният проблем: "В дългосрочен план вече няма да има нито едно място, което да не бъде засегнато от промените в климата".

Липсата на сняг създава сероизни трудности и на професионалните спортисти, чиито възможности за подготовка все повече се стесняват.

Британската сноубордистка Лесли Маккена, която има три поредни участия на зимни олимпийски игри, посочва, че в началото на кариерата си е можела да намери писта за тренировки в Европа през цялата година. Местата в Австрия, Швейцария, Франция и Италия, които в средата на 90-те години са предлагали естествени природни условия за атлетите, обаче вече не работят в голяма част от годината.

Според друго изследване, към 2050 г. само половината от ски курортите в северозападните щати на Америка ще имат достатъчно дълъг зимен сезон, за да могат да се самоиздържат.

Много от най-популярните ски дестинации вече имат заложени планове за зелена енергия, която ползват за основни услуги като машините за изкуствен сняг или ски лифтовете.

Организационният комитет за игрите в Пекин приема същия подход, като твърди, че всички състезателни локации ще се захранват само с енергия от възобновяеми източници.

Доколко китайската амбиция е наистина "зелена", е спорен въпрос. Построяването на Националния център по ски алпийски дисциплини води до отсичането на около 20 000 дървета и отнемане на 25% от терена на природния парк Сонгшан. Индустриалните количества вода, която се използва за поддържането на пистите, изглеждат невъобразимо разхищение за мегаполис като Пекин, в който проблемите с недостига на вода растат паралелно с пренаселването му.

Зимните спортове не са основният проблем на климатичната криза, но популярността им със сигурност привлича вниманието на хората към по-сериозните последствия от повишаването на глобалните температури.

Снежните резерви са източник на питейна вода за около 1,9 млрд. души по света, а 7%% от прясната вода в западните американски щати зависят именно от снеговалежите.

Снегът се превръща в политика. И както винаги се случва с Олимпийските игри - всеки избира дали да обърне внимание на кризата или да я игнорира, докато се забавлява със спортните състезания.

В Пекин явно са избрали втория вариант.


Пекин откри Зимната олимпиада със снежна церемония


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023