Китайският Национален център по ски алпийски дисциплини трудно може да се опише като "зимна приказка" в началото на февруари 2022 г.

Всички ски и сноуборд състезания по време на Зимната олимпиада ще се проведат изцяло върху изкуствен сняг - нещо, което не се е случвало в досегашната история на игрите.

Над 220 милиона литра вода ще бъдат използвани за поддръжката на състезателните писти, докато планинските хълмове около тях остават в обичайния си безснежен вид, пише "The Intercept" в своя статия. Острите склонове около ски курорта Шехийтуо, където се намира ски центъра, са съвсем голи. Същата е и гледката по върховете, които заобикалят съоръжението за спускане с шейни.

Най-абсурдно изглежда пистата за скискокове в Шауганг - огромната площадка се издига на фона на четири охладителни кули, които принадлежат на металургичен завод в западен Пекин, приключил с производството си преди малко повече от десет години.

Изкуственият сняг не е изцяло нова характеристика на Зимните олимпийски игри. Около 80-90% от "пудрата" от последните две издания беше произведена от машини, а и трудно може да се намерят перфектни рампи в естествената среда на природата. Ски скоковете може би подчертават особената странност на провеждането на игрите в Пекин, но и са символ на това, което предстои да се случи в бъдеще.

Дори в по-студени климатични пояси организирането и провеждането на зимните спортове по старомодния начин става все по-трудно.

Изследване на Университета Уотърлу в Канада показва, че ако светът не успее да постигне целта за ограничаване на глобалната температура с 1,5 градуса по Целзий, през 2050 г. само един от досегашните домакини на Зимна олимпиада ще може да се "похвали" с достатъчно количество естествен сняг за повторно провеждане на игрите - Сапоро, Северна Япония.

Най-вероятно бъдещите олимпийски площадки ще бъдат принудени да прилагат китайския модел, за да запълват пистите си. В Милано, където средните температурите по това време са около 10 градуса по Целзий, това вероятно ще е задължително през 2026 г.

Една от идеите за запазване на естествените зимни условия за спортистите е да се намери постоянна локация за всяка Олимпиада занапред. От организацията Protect Our Winters обаче посочват, че това не решава основният проблем: "В дългосрочен план вече няма да има нито едно място, което да не бъде засегнато от промените в климата".

Липсата на сняг създава сероизни трудности и на професионалните спортисти, чиито възможности за подготовка все повече се стесняват.

Британската сноубордистка Лесли Маккена, която има три поредни участия на зимни олимпийски игри, посочва, че в началото на кариерата си е можела да намери писта за тренировки в Европа през цялата година. Местата в Австрия, Швейцария, Франция и Италия, които в средата на 90-те години са предлагали естествени природни условия за атлетите, обаче вече не работят в голяма част от годината.

Според друго изследване, към 2050 г. само половината от ски курортите в северозападните щати на Америка ще имат достатъчно дълъг зимен сезон, за да могат да се самоиздържат.

Много от най-популярните ски дестинации вече имат заложени планове за зелена енергия, която ползват за основни услуги като машините за изкуствен сняг или ски лифтовете.

Организационният комитет за игрите в Пекин приема същия подход, като твърди, че всички състезателни локации ще се захранват само с енергия от възобновяеми източници.

Доколко китайската амбиция е наистина "зелена", е спорен въпрос. Построяването на Националния център по ски алпийски дисциплини води до отсичането на около 20 000 дървета и отнемане на 25% от терена на природния парк Сонгшан. Индустриалните количества вода, която се използва за поддържането на пистите, изглеждат невъобразимо разхищение за мегаполис като Пекин, в който проблемите с недостига на вода растат паралелно с пренаселването му.

Зимните спортове не са основният проблем на климатичната криза, но популярността им със сигурност привлича вниманието на хората към по-сериозните последствия от повишаването на глобалните температури.

Снежните резерви са източник на питейна вода за около 1,9 млрд. души по света, а 7%% от прясната вода в западните американски щати зависят именно от снеговалежите.

Снегът се превръща в политика. И както винаги се случва с Олимпийските игри - всеки избира дали да обърне внимание на кризата или да я игнорира, докато се забавлява със спортните състезания.

В Пекин явно са избрали втория вариант.


Пекин откри Зимната олимпиада със снежна церемония


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024