Размириците отвъд Океана - ад и за журналистите Снимка: © Getty Images

Протестите в САЩ срещу полицейското насилие и в подкрепа на равноправието на всички граждани продължават да се множат. На някои места те са мирни, на други – цари хаос. Журналистите, които отразяват размириците, предизвикани от убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, са навсякъде и също усетиха гумените куршуми и сълзотворния газ, пускан от силите на реда.

Press Freedom Tracker – неправителствена организация, която следи атаките срещу журналисти на територията на САЩ, съобщи, че разследва над 100 случая на нападения над представители на медиите само за последните три дни. По-голяма част от агресията срещу журналистите е дошла от полицията, казват от организацията, цитирани от ABC.

През последните три дни са били арестувани най-малко 19 репортери, 36 журналисти са съобщили, че са били простреляни от полицията с гумени куршуми, а 76 са докладваните случаи на физическо насилие, като 80% от тях са били извършени от полицаи.

В сайта на Press Freedom Tracker се съобщава, че цифрите не са окончателни и могат да бъдат променени по време на техните разследвания.

Миналата седмица в социалните мрежи бе разпространено видео, в което се вижда как журналист на CNN е арестуван, докато предава на живо събитията в Минеаполис. Клипът предизвика недоволство, а репортерът получи извинение от губернатора на Минесота – Тим Уолц.

Тъй като протестите продължиха и през изминалия уикенд, се появиха още подобни случаи. Много от тях бяха докладвани от самите журналисти в социалните мрежи.

В Луисвил, Кентъки, репортерка от местната телевизия WAVE3, която е филиал на NBC, бе нападната от полицията с гумени куршуми, докато заедно с екипа си излъчваше протестите на живо. Водещите в студиото изпаднаха в паника, но журналистката ги успокои, че изстрелите не са били сериозни.

Моли Хенеси-Фиск от The Los Angeles Times съобщи в Twitter, че тя и нейни колеги, отразяващи размириците в Минесота, са били подложени на атака със сълзотворен газ.

„Представихме се като хора от пресата, а те насочиха към нас метални кутии със сълзотворен газ от много близко разстояние. Аз бях уцелена в крака. Питах останалите: „Къде отиваме? Къде отиваме?“. Те не ни казаха къде да отидем. Не ни насочиха, а просто ни уцелиха“, каза тя.

Репортер от Минесота, който работи за Star Tribune, също сподели преживяването си в социалните мрежи.

„Целият кървя“, каза Райън Феърклот, а това се вижда и във видеото му. „Полицаите току-що стреляха през прозореца ми, стъклото от другата страна се счупи, докато опитвах бързо да завия и да се махна от пътя им“.

„Не е достатъчно да отразяваш протестите на подиума на местната полиция и на политиците“, сподели директорът на неправителствената организация Free Press Алисия Бел, цитирана от ABC.

„Вместо да позволяват на правоприлагащите да контролират събитията и да клеветят чернокожите, каквото сочат много от случаите в миналото, журналистите имат правото да се смесват с протестиращите, за да документират и да показват тяхната гледна точка“, смята тя.

Бел казва, че тази ситуация подчертава важността на изграждането на взаимоотношения между медиите и обществото.

Друга неправителствена организация, защитаваща правата на журналистите - The Save Journalism Project, осъди атаките над репортери, наричайки ги „безсъвестни“.

„Репортерите и журналистите се превърнаха в мишени на насилие, отразявайки протестите именно на полицейско насилие срещу чернокожите американци“, казаха съоснователите Лаура Басет и Джон Стантън.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024