Разпитът на Васил Божков продължава втори ден Снимка: © Булевард България

Васил Божков беше доведен в Софийската градска прокуратура под конвой.

Разпитът му продължава вече втори ден, след като във вторник той прекара над 4 часа в даване на показания.

Според информация на bTV, Божков е разпитван от прокурорите по повод твърденията му, че е бил обект на рекет от страна на Бойко Борисов и Владислав Горанов по време на управлението на ГЕРБ.

Адвокатът му твърди, че този казус е бил тема и на други негови разпити, които са правени в Дубай от американски официални служители.

"Във всичките показания на Васил Божков фигурират само Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица абсолютно няма. Това ви го гарантирам", твърди защитникът му Стоян Баумайер.

"Може би във фактологията, където се обясняват измененията в Закона за хазарта, които са били внесени от Георги Кадиев, има участието на Менда Стоянова, Валери Симеонов,... но те са като фактология. Ние успяхме да докажем, че Васил Божков никога не е имал активна роля в измененията на закона. Не е негова инициативата. Той си е бил добре и преди измененията, и след това. За него това не беше жизненоважно. Инициативата според документите и доказателствата е дошла от Борисов и Горанов", твърди още Стоян Баумайер.

В итнервюто за bTV той казва още, че Божков е предал над 25 000 страници с документи и "записи" на американските служби, като в тях се съдържа и информация за "кухите фирми" във връзка с опитите му да прави бизнес с Евгений Пригожин.

От САЩ обаче не са го разпитвали за конкретни връзки с Пригожин, твърди Баумайер.

Той отказва да коментира дали Съединените щати са склонни да го извадят от санкционния списък "Магнитски", като казва само, че предстои Божков да направи още една стъпка по искане на американските власти в края на септември.

Баумайер отказа да уточни каква е тя, освен с многозначителни обяснения като "mea culpa, обещание, глоба", чиято сума не е определена.

"Не е нещо извънредно, не са някакви милиони. Просто той трябва да ги даде на неправителствени организации", каза адвокатът пред bTV.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024