Разследване: Как крал Чарлз тайно печели от имоти на починали хора Снимка: © Getty Images

Крал Чарлз печели от смъртта на хиляди хора в Северозападна Англия. Имуществото на покойници, които нямат наследници, тайно се използва за обновяване на търговски имоти, собственост на краля. Това разкрива "Гардиън" в свое разследване.

Херцогство Ланкастър носи огромни печалби на крал Чарлз III в размер на десетки милиони лири по силата на остаряла система, датираща от феодални времена.

То събира финансови активи, известни като bona vacantia, като прибира имуществото на хора, починали, без да оставят изрично завещание или нямат близки роднини.

През последните 10 години херцогството е събрало повече от 60 млн. паунда от тези средства.

След приспадане на разходите, приходите от bona vacantia би трябвало да се предоставят на благотворителни организации.

Оказвa се обаче, че само 15% от тези приходи отиват за дарения.

Вътрешни документи на херцогството, с които "Гардиън" разполага, разкриват как средствата тайно се използват за ремонти на имоти, които са собственост на краля и се отдават под наем с цел печалба.

Херцогството наследява имущество bona vacantia от починали хора, чийто последен известен адрес е бил на територията на Ланкашърско графство, както е била известно през Средновековието.

Днес районът включва Ланкашър и части от Мърсисайд, Голям Манчестър, Чешър и Къмбрия.

  • Имотите на краля, посочени в изтекли документи като отговарящи на условията за използване на средствата, включват градски къщи, ваканционни имоти, селски вили, селскостопански сгради, бивша бензиностанция и хамбари, включително един, използван за улесняване на отстрела на фазани и яребици в Йоркшир.
  • Модернизацията включва нови покриви, прозорци с двоен стъклопакет, котелни инсталации и подмяна на врати. В един от документите се споменава обновяването на стара ферма в Йоркшир, което помага за превръщането ѝ в жилище от висок клас.
  • Друга модернизация помага за превръщането на селскостопанска сграда в търговски офиси.

Пренасочването на средства от bona vacantia по този начин се оказва финансово предимство за кралското имение. Практиката спомага за повишаване на рентабилността на имотите под наем, което косвено облагодетелства краля. "Гардиън" идентифицира десетки хора, чиито пари са прехвърлени към наследствените имения на краля.

Бъкингамският дворец отказва коментар. Говорител на херцогство Ланкастър посочва, че след смъртта на майка си кралят е одобрил продължаването на политиката за използване на парите на bona vacantia за "реставрация и ремонт на сгради, отговарящи на изискванията, с цел да бъдат защитени и запазени за бъдещите поколения".

По силата на обичай, който се корени в Средновековието, две херцогства, принадлежащи на кралското семейство, могат да събират bona vacantia от покойници.

  • Едното е херцогство Корнуол, което генерира печалби за принца - престолонаследник. Чарлз управляваше херцогството до скоро, но миналата година то премина към сина му, принц Уилям.
  • Другото е херцогство Ланкастър, наследено от Чарлз от майка му, кралица Елизабет II, след смъртта й преди година. И двете херцогства са професионално управлявани империи за недвижими имоти, които стопанисват обработваеми земи, хотели, замъци, офиси, складове, магазини и градски имоти, включително някои от най-добрите луксозни имоти в Лондон.

Нито едно от двете херцогства не плаща данък печалба, което им дава значително търговско предимство.

Те са се превърнали в огромен източник на средства за кралските особи, като през последните 60 години са генерирали печалби, равняващи се на повече от 1,2 млрд. паунда.

И двете херцогства твърдят, че след приспадане на разходите парите се разпределят за благотворителни цели.

На уебсайта на херцогство Ланкастър се посочва, че "приходите" от bona vacantia отиват за три регистрирани благотворителни организации след приспадане на разходите. Въпреки това счетоводните отчети показват, че само 15 % от 61 млн. паунда, събрани от bona vacantia през последното десетилетие, са били дарени на благотворителни организации.

Според източници на The Guardian тази практика e набрала темпо през май 2020 г., когато е въведена т. нар. политика SA9. Тя предоставя на служителите на херцогството нови насоки за какво може да се харчи bona vacantia.

Според SA9 средствата от bona vacantia могат да се използват за "обществено благо" за ремонт, възстановяване, запазване и защита на структурата на имотите на херцогството, когато те са категоризирани като "културно наследство".

Дефиницията обаче далеч надхвърля изброените сгради, които са включени в Националния списък на културното наследство на Англия.

Имотите на херцогството също могат да кандидатстват за финансиране, ако според официалните власти те са от "местно историческо значение". Анализ на Guardian показва, че SA9 e позволила на регионалните власти да харчат bona vacantia за около половината от портфолиото си от имоти.

Налагат се някои ограничения за начина, по който могат да бъдат изразходвани парите - например забранява използването им за кухненско обзавеждане, подови настилки и дребни електротехнически работи. Средствата обаче могат да се изразходват за ремонт на стени, основи, подове и комини, както и за подмяна на врати, пренареждане на електрическата инсталация, хидроизолация или поставяне на топлоизолация.

В документа от 2020 г., който очертава политиката SA9, изглежда се признава непряката финансова полза за монарха.Освен това дава отговор на въпроса кой е одобрил използването на парите наследените пари по този начин - кралица Елизабет II.

"Кралят потвърди, че парите от bona vacantia не трябва да се ползват за лична облага, а предимно за подпомагане на местните общности, за опазване на устойчивостта и биоразнообразието на земята и за запазване на обществените и историческите имоти в именията на херцогство Ланкастър", твърди говорителят на херцогството.

Преди да разпредели bona vacantia на благотворителни организации, херцогството отделя пари във фонд за съдебни искове, в случай че някой от преживелите роднини предяви претенции към наследството си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024