Разследването срещу Курц: Платил над 120 хил. евро за "манипулирани социологически проучвания" Снимка: © Getty Images

Вътрешното разследване на австрийското Министерство на финансите по корупционната афера около бившия канцлер Себастиан Курц разкри, че той и негови съпартийци са изразходвали неправомерно 120 хиляди евро от средствата на ведомството.

Те са отишли към социологическа агенция и с тях са били финансирани манипулирани проучвания в полза на Курц и Австрийската народна партия. Именно по този случай Специализираната прокуратура за борба с корупцията разследва бившия канцлер и няколко негови довереници.

Според новия финансов министър Магнус Брунер, който съобщи данните на пресконференция, има подозрения, че Курц е плащал за нагласени проучвания на общественото мнение. Ръководителят на ведомството твърди, че финансирането ставало с пари на данъкоплатците, с цел да проправи пътя на консервативната партия ÖVP до върха. Допитването е било по поръчка на финансовото министерство и е било с цена от 35 хил. евро, но "по непонятни причини" са били преведени близо 156 хил. евро.

Курц и бившият финансов министър Гернот Блюмел няколко пъти твърдяха, че са невинни, преди да подадат оставки през октомври. Тогава бившият канцлер бе поставен под натиск от опозицията, а щом полицията нахлу в офиса му, „Зелените“ - коалиционни партньори на Народната партия – заявиха, че оттеглят подкрепата си към него.

Служители на прокуратурата направиха няколко обиска в служебни помещения на Курц и в партийната централа на Австрийската народна партия във Виена. Сред основните заподозрени лица са трима съветници на бившия канцлер - Йоханес Фришман, Гералд Флайшман и Щефан Щайнер.

От новото ръководство на Министерството на финансите направиха ревизия след оставката на Курц. „Картината не е никак розова“, заяви ръководителят на вътрешното разследване Ханес Шух, цитиран от Tagesanzeiger.

Одиторите съобщават и за нередности в пласирането на медийни реклами от страна на бившия канцлер. Прокуратурата намира връзка между тях и социологическите проучвания.

Себастиан Курц вече не е лидер на ÖVP. Той беше наследен от бившия външен министър Александър Шаленберг, но само за малко повече от месец.

Новият ръководител на Народната партия е Карл Нехамер. Той е поддръжник на твърдата линия на Курц по темата за имиграцията и бивш министър на вътрешните работи.


Кой е Карл Нехамер: Третият канцлер на Австрия за последните 3 месеца


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022