Разследването срещу Курц: Платил над 120 хил. евро за "манипулирани социологически проучвания" Снимка: © Getty Images

Вътрешното разследване на австрийското Министерство на финансите по корупционната афера около бившия канцлер Себастиан Курц разкри, че той и негови съпартийци са изразходвали неправомерно 120 хиляди евро от средствата на ведомството.

Те са отишли към социологическа агенция и с тях са били финансирани манипулирани проучвания в полза на Курц и Австрийската народна партия. Именно по този случай Специализираната прокуратура за борба с корупцията разследва бившия канцлер и няколко негови довереници.

Според новия финансов министър Магнус Брунер, който съобщи данните на пресконференция, има подозрения, че Курц е плащал за нагласени проучвания на общественото мнение. Ръководителят на ведомството твърди, че финансирането ставало с пари на данъкоплатците, с цел да проправи пътя на консервативната партия ÖVP до върха. Допитването е било по поръчка на финансовото министерство и е било с цена от 35 хил. евро, но "по непонятни причини" са били преведени близо 156 хил. евро.

Курц и бившият финансов министър Гернот Блюмел няколко пъти твърдяха, че са невинни, преди да подадат оставки през октомври. Тогава бившият канцлер бе поставен под натиск от опозицията, а щом полицията нахлу в офиса му, „Зелените“ - коалиционни партньори на Народната партия – заявиха, че оттеглят подкрепата си към него.

Служители на прокуратурата направиха няколко обиска в служебни помещения на Курц и в партийната централа на Австрийската народна партия във Виена. Сред основните заподозрени лица са трима съветници на бившия канцлер - Йоханес Фришман, Гералд Флайшман и Щефан Щайнер.

От новото ръководство на Министерството на финансите направиха ревизия след оставката на Курц. „Картината не е никак розова“, заяви ръководителят на вътрешното разследване Ханес Шух, цитиран от Tagesanzeiger.

Одиторите съобщават и за нередности в пласирането на медийни реклами от страна на бившия канцлер. Прокуратурата намира връзка между тях и социологическите проучвания.

Себастиан Курц вече не е лидер на ÖVP. Той беше наследен от бившия външен министър Александър Шаленберг, но само за малко повече от месец.

Новият ръководител на Народната партия е Карл Нехамер. Той е поддръжник на твърдата линия на Курц по темата за имиграцията и бивш министър на вътрешните работи.


Кой е Карл Нехамер: Третият канцлер на Австрия за последните 3 месеца


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024