На 6 декември бившият вътрешен министър и новоизбран ръководител на Австрийската народна партия (АНП) Карл Нехамер положи клетва пред президента Александър Ван дер Белен като новия канцлер на Австрия. Той ще ръководи коалиционното правителство със "Зелените", заменяйки досегашния канцлер Александър Шаленберг.

49-годишният Карл Нехамер започва кариерата си като военен в армията, след което е комуникационен съветник, а през 2017 г. става депутат от АНП. От януари 2020 г. е министър на вътрешните работи във втория кабинет на Себастиан Курц, който беше съставен след предсрочни избори. Преди това е бил генерален секретар на АНП от 2018 до 2020 г. и член на Националния съвет на партията от 2017 до 2020 г.

По подобие на Курц, Нехамер е твърд противник на имиграцията. По време на мандата си увеличи проверките по границата и се зарече, че ще поддържа същата политика, за да предотврати бежанската криза от 2015-2016 г.

Нехамер е една от най-важните политически фигури в управлението на кризата в Австрия от началото на пандемията и има сериозна роля в налагането на ограничителните мерки. Той призова австрийците да застанат заедно в борбата срещу коронавируса. „Солидарността е една от основните ценности на християнската социална философия и се проявява особено във времена на криза“, каза той.

Нехамер също е отговорен за реакцията на правителството на терористичната атака във Виена през 2020 г., при която загинаха четирима души. Ръководената от Нехамер акция беше сериозен провал, тъй като се оказа, че Австрия не е преследвала извършителя - осъден джихадист, за когото се знае, че се е опитал да купи боеприпаси за автоматична пушка. Тогава Нехамер обвини крайнодесния си предшественик Хърбърт Кикъл за състоянието на неговото министерство.

Карл Нехамер поема АНП в безпорядък, след като Себастиан Курц се оттегли като канцлер през октомври, когато прокуратурата започна разследване за корупция и след като бе подложен на натиск от опозицията.

Временният му заместник Александър Шаленберг се оттегли от поста си изненадващо миналия петък, когато и Курц официално заяви, че излиза от политиката. Часове по-късно партията избра новия си ръководител.

Нито АНП, нито "Зелените" имат интерес от предсрочни избори, тъй като проучванията на общественото мнение показват, че двете партии ще загубят подкрепа. В същото време анализатори очакват правителството им да не оцелее до края на този парламент през 2023 г. заради напрежението между двете партии.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022