Себастиан Курц подаде оставка като канцлер на Австрия Снимка: © Getty Images

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка под натиска на опозицията заради прокурорското разследване срещу него и висши кадри на Народната партия за злоупотреба с публични средства.

35-годишният Курц обяви в събота, че ще напусне правителството, за да се върне в парламента като лидер на парламентарната група на партията си.

Външният министър на Австрия Александер Шаленберг е предложен за нов канцлер.

Разследването на антикорупционната прокуратура откри данни за това, че Курц и негови съпартийци са използвали средства от Министерството на финансите през 2016 г., за да му осигурят позитивно отразяване в медийната група "Oesterreich" с публикуването на манипулирани данни от социологически изследвания.

Служители на прокуратурата направиха няколко обиска в служебни помещения на канцлера и в партийната централа на Австрийската народна партия във Виена в сряда. Сред основните заподозрени лица са трима съветници на Себастиан Курц - Йоханес Фришман, Гералд Флайшман и Щефан Щайнер. Фришман е бивш говорител на Министерството на финансите до 2017 г., като по-късно става служител на канцлерството, а през 2020 г. поема медийната координация на Народната партия. Флайшман е началник на звеното по стратегически комуникации на Курц и се смята за най-важния му медиен консултант. Щефан Щайнер е бивш главен секретар на Народната партия.

Срещу Курц вече се води разследване по друг случай, в който има подозрения, че е лъжесвидетелствал в изслушване пред парламентарна анкетна комисия.

Себастиан Курц оглави австрийското правителство през 2017 г., с което стана най-младият министър-председател в историята на страната. Първият му кабинет се разпадна след друго шумно корупционно разследване срещу коалиционния му партньор от крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. През 2020 г. Народната партия отново спечели изборите и Курц пое властта за втори път.

Оттеглянето му дойде, след като коалиционните пратньори от "Зелените" поставиха позицията му под съмнение, а опозицията заплаши да поиска вот на недоверие.

Курц продължава да твърди, че обвиненията срещу него не са верни, но "ще се оттегли, за да не допусне хаос и за да гарантира стабилността" на управлението.


"Обичам моя канцлер": Как аферата "Ибиса" рикошира в Себастиан Курц


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024