Снимка: © Getty Images

Австрийският канцлер Себастиан Курц е подложен на разследване от антикорупционната прокуратура заради съмнения, че е лъжесвидетелствал пред парламентарната комисия, занимаваща се с т.нар. афера "Ибиса". 

Скандалът избухна през пролетта на 2019 г., когато германските медии Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung публикуваха тайни записи от разговори между тогавашния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе (коалиционен партньор на Курц от националистическата Партия на свободата на Австрия) и неговия колега Йохан Гуденус с предполагаема лобистка и роднина на руски олигарх. Записите показваха как тримата обсъждат взаимноизгодни схеми като помощ при продажбата на собствеността на австрийски вестник срещу "приятелска" редакционна политика на медията в предизборната кампания. В разговора Щрахе хвърля светлина и върху други опции за корупционни схеми в замяна на търговия с влияние.  

В резултат на публикуването на материалите се стигна до бързата оставка на кабинета във Виена и до нови избори, които затвърдиха позициите на Австрийската народна партия на Себастиан Курц и отстраниха националистите от власт. 

Междувременно беше създадена и анкетна комисия, пред която канцлерът беше призован да даде показания. Първоначалната й цел да разплете аферите на Щрахе прерасна в по-мащабна задача за разследване на сигнали за корупция в цялото правителство. 

Един от проверяваните казуси е назначението на Томас Шмид за главен изпълнителен директор на холдинга Österreichische Beteiligungs AG - компания, която управлява инвестициите на държавата в компании с частична или еднолична публична собственост (вкл. притежава дялове в OMV, Telekom Austria, Österreichische Post и др.). Шмид е бивш главен секретар на Министерството на финансите и е близък довереник на канцлера. Той е имал отношение към преструктурирането на холдинга и на практика е участвал в съставянето на условията за кандидатите за поста, който впоследствие е поел. 

Курц е обвинен за това, че неправомерно е излъгал в показанията си пред комисията, че не е коментирал с Шмид евентуалното му назначение на поста.

По време на изслушването в през 2020 г. депутат задава въпроса "никога ли не е говорил с него относно възможността да стане директор", а Курц отговаря: "Не, беше известно на всички, че той е принципно заинтересован". 

Впоследствие канцлерът е поискал да се направи поправка в протокола от заседанието, за да промени отговора си и да се изтрие думата "Не" - според прокуратурата това е сигнал, че е осъзнавал несъстоятелността на твърдението си. 

Обвинението разполага с данни, че Курц не само е бил информиран, но и е участвал в решението за номинирането на Шмид. Двамата са разменяли sms-и и съобщения в чат-приложения преди и след формирането на борда на държавната компания. През 2018 г. Шмид е вписал и среща с Курц и Бонели в календара си. 

В една от разменените реплики в чатовете Курц пише на Шмид "И без това ще получиш всичко, което поискаш", а Шмид му отговаря "Толкова съм щастлив :-))) Обичам моя канцлер". 

Максималното наказание за лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия е 3 години лишаване от свобода. 

Себастиан Курц отрича да е извършил законово нарушение. Той посочва, че е посвещавал часове от времето си на комисията в опит да отговаря на всички въпроси "колкото се може по-достоверно", независимо че засягат казуси с давност от преди години и "не са сред основните теми на работата ми като правителствен ръководител". 

"Жалко е, че се превърна в редовен метод на комисията да се създава рагорещена атмосфера с подвеждащи въпроси, а понякога и с инсинуации, и в същото време да се правят опити за изопачаване на всяка изречена дума", казва той на пресконференция по повод разследването. 

Проверката срещу него се води от прокуратурата по икономическите и корупционните престъпления. Себастиан Курц дава сигнал, че няма намерения да се оттегли от поста си дори ако обвинението срещу него влезе в съда.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности