"Обичам моя канцлер": Как аферата "Ибиса" рикошира в Себастиан Курц Снимка: © Getty Images

Австрийският канцлер Себастиан Курц е подложен на разследване от антикорупционната прокуратура заради съмнения, че е лъжесвидетелствал пред парламентарната комисия, занимаваща се с т.нар. афера "Ибиса".

Скандалът избухна през пролетта на 2019 г., когато германските медии Der Spiegel и Süddeutsche Zeitung публикуваха тайни записи от разговори между тогавашния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе (коалиционен партньор на Курц от националистическата Партия на свободата на Австрия) и неговия колега Йохан Гуденус с предполагаема лобистка и роднина на руски олигарх. Записите показваха как тримата обсъждат взаимноизгодни схеми като помощ при продажбата на собствеността на австрийски вестник срещу "приятелска" редакционна политика на медията в предизборната кампания. В разговора Щрахе хвърля светлина и върху други опции за корупционни схеми в замяна на търговия с влияние.

В резултат на публикуването на материалите се стигна до бързата оставка на кабинета във Виена и до нови избори, които затвърдиха позициите на Австрийската народна партия на Себастиан Курц и отстраниха националистите от власт.

Междувременно беше създадена и анкетна комисия, пред която канцлерът беше призован да даде показания. Първоначалната й цел да разплете аферите на Щрахе прерасна в по-мащабна задача за разследване на сигнали за корупция в цялото правителство.

Един от проверяваните казуси е назначението на Томас Шмид за главен изпълнителен директор на холдинга Österreichische Beteiligungs AG - компания, която управлява инвестициите на държавата в компании с частична или еднолична публична собственост (вкл. притежава дялове в OMV, Telekom Austria, Österreichische Post и др.). Шмид е бивш главен секретар на Министерството на финансите и е близък довереник на канцлера. Той е имал отношение към преструктурирането на холдинга и на практика е участвал в съставянето на условията за кандидатите за поста, който впоследствие е поел.

Курц е обвинен за това, че неправомерно е излъгал в показанията си пред комисията, че не е коментирал с Шмид евентуалното му назначение на поста.

По време на изслушването в през 2020 г. депутат задава въпроса "никога ли не е говорил с него относно възможността да стане директор", а Курц отговаря: "Не, беше известно на всички, че той е принципно заинтересован".

Впоследствие канцлерът е поискал да се направи поправка в протокола от заседанието, за да промени отговора си и да се изтрие думата "Не" - според прокуратурата това е сигнал, че е осъзнавал несъстоятелността на твърдението си.

Обвинението разполага с данни, че Курц не само е бил информиран, но и е участвал в решението за номинирането на Шмид. Двамата са разменяли sms-и и съобщения в чат-приложения преди и след формирането на борда на държавната компания. През 2018 г. Шмид е вписал и среща с Курц и Бонели в календара си.

В една от разменените реплики в чатовете Курц пише на Шмид "И без това ще получиш всичко, което поискаш", а Шмид му отговаря "Толкова съм щастлив :-))) Обичам моя канцлер".

Максималното наказание за лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия е 3 години лишаване от свобода.

Себастиан Курц отрича да е извършил законово нарушение. Той посочва, че е посвещавал часове от времето си на комисията в опит да отговаря на всички въпроси "колкото се може по-достоверно", независимо че засягат казуси с давност от преди години и "не са сред основните теми на работата ми като правителствен ръководител".

"Жалко е, че се превърна в редовен метод на комисията да се създава рагорещена атмосфера с подвеждащи въпроси, а понякога и с инсинуации, и в същото време да се правят опити за изопачаване на всяка изречена дума", казва той на пресконференция по повод разследването.

Проверката срещу него се води от прокуратурата по икономическите и корупционните престъпления. Себастиан Курц дава сигнал, че няма намерения да се оттегли от поста си дори ако обвинението срещу него влезе в съда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024