Австрийският канцлер Александър Шаленберг обяви изненадващо, че ще се оттегли от поста, когато консервативната Народната партия избере следващия си лидер. Ходът му дойде в деня, в който Себастиан Курц официално заяви, че се оттегля от политиката, както и по-малко от два месеца след като Шаленберг го наследи.

Часове по-късно ÖVP избра новия си ръководител - вътрешният министър Карл Нехамер. Той е поддръжник на твърдата линия на Курц по темата за имиграцията.

"Исках да обявя, че днес бях единодушно назначен от ръководството на Народната партия за ръководител на партията и същевременно за кандидат за канцлер", заяви Нехамер

„Твърдо вярвам, че двете позиции – канцлер и лидер на партията – трябва отново да бъдат на един и същ човек. Затова, след като този курс бъде поет от партията, ще освободя позицията си“, каза от своя страна Шаленберг.

Себастиан Курц вече не е лидер на ÖVP, нито водач на парламентарната ѝ група. Той заяви, че се оттегля през октомври, след като прокуратурата започна разследване за корупция и след като бе подложен на натиск от опозицията.

Разследването на антикорупционната прокуратура откри данни за това, че Курц и негови съпартийци са използвали средства от Министерството на финансите през 2016 г., за да му осигурят позитивно отразяване в медийната група "Oesterreich" с публикуването на манипулирани данни от социологически изследвания.

Служители на прокуратурата направиха няколко обиска в служебни помещения на канцлера и в партийната централа на Австрийската народна партия във Виена. Сред основните заподозрени лица са трима съветници на Себастиан Курц - Йоханес Фришман, Гералд Флайшман и Щефан Щайнер.

Ден след като полицията нахлу в офиса на канцлерството, „Зелените“ – коалиционни партньори на Народната партия – заявиха, че оттеглят подкрепата си към Курц.

Срещу него се води разследване по друг случай, в който има подозрения, че е лъжесвидетелствал в изслушване пред парламентарна анкетна комисия.

Александер Шаленберг от ÖVP беше външен министър. Той също е един от големите поддръжници на бившия канцлер. Беше негов съветник, когато Курц стана външен министър през 2013 и оттогава насам остана близък негов съюзник.

52-годишният Шаленберг е дипломат от кариерата, роден в Швейцария. Прекарал е детството си в Индия, Испания и Франция, където баща му Волфганг е бил дипломатически представител. Започва кариера като адвокат, оглавявайки правосъдието в австрийската делегация в Брюксел. Завръща се в страната си през 2006, когато става говорител на външното министерство.

През юни 2019 правителството на ÖVP-FPÖ се разпада и Шаленберг става външен министър в преходното правителство. Той е единственият министър, който запазва поста си, когато Курц печели изборите по-късно същата година. Тогава получава и повече отговорности, поемайки „стратегическото планиране на външната политика“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024