Австрийският канцлер Александър Шаленберг обяви изненадващо, че ще се оттегли от поста, когато консервативната Народната партия избере следващия си лидер. Ходът му дойде в деня, в който Себастиан Курц официално заяви, че се оттегля от политиката, както и по-малко от два месеца след като Шаленберг го наследи.

Часове по-късно ÖVP избра новия си ръководител - вътрешният министър Карл Нехамер. Той е поддръжник на твърдата линия на Курц по темата за имиграцията.

"Исках да обявя, че днес бях единодушно назначен от ръководството на Народната партия за ръководител на партията и същевременно за кандидат за канцлер", заяви Нехамер

„Твърдо вярвам, че двете позиции – канцлер и лидер на партията – трябва отново да бъдат на един и същ човек. Затова, след като този курс бъде поет от партията, ще освободя позицията си“, каза от своя страна Шаленберг.

Себастиан Курц вече не е лидер на ÖVP, нито водач на парламентарната ѝ група. Той заяви, че се оттегля през октомври, след като прокуратурата започна разследване за корупция и след като бе подложен на натиск от опозицията.

Разследването на антикорупционната прокуратура откри данни за това, че Курц и негови съпартийци са използвали средства от Министерството на финансите през 2016 г., за да му осигурят позитивно отразяване в медийната група "Oesterreich" с публикуването на манипулирани данни от социологически изследвания. 

Служители на прокуратурата направиха няколко обиска в служебни помещения на канцлера и в партийната централа на Австрийската народна партия във Виена. Сред основните заподозрени лица са трима съветници на Себастиан Курц - Йоханес Фришман, Гералд Флайшман и Щефан Щайнер.

Ден след като полицията нахлу в офиса на канцлерството, „Зелените“ – коалиционни партньори на Народната партия – заявиха, че оттеглят подкрепата си към Курц.

Срещу него се води разследване по друг случай, в който има подозрения, че е лъжесвидетелствал в изслушване пред парламентарна анкетна комисия. 

Александер Шаленберг от ÖVP беше външен министър. Той също е един от големите поддръжници на бившия канцлер. Беше негов съветник, когато Курц стана външен министър през 2013 и оттогава насам остана близък негов съюзник.

52-годишният Шаленберг е дипломат от кариерата, роден в Швейцария. Прекарал е детството си в Индия, Испания и Франция, където баща му Волфганг е бил дипломатически представител. Започва кариера като адвокат, оглавявайки правосъдието в австрийската делегация в Брюксел. Завръща се в страната си през 2006, когато става говорител на външното министерство.

През юни 2019 правителството на ÖVP-FPÖ се разпада и Шаленберг става външен министър в преходното правителство. Той е единственият министър, който запазва поста си, когато Курц печели изборите по-късно същата година. Тогава получава и повече отговорности, поемайки „стратегическото планиране на външната политика“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента