Австрийският канцлер Александър Шаленберг обяви изненадващо, че ще се оттегли от поста, когато консервативната Народната партия избере следващия си лидер. Ходът му дойде в деня, в който Себастиан Курц официално заяви, че се оттегля от политиката, както и по-малко от два месеца след като Шаленберг го наследи.

Часове по-късно ÖVP избра новия си ръководител - вътрешният министър Карл Нехамер. Той е поддръжник на твърдата линия на Курц по темата за имиграцията.

"Исках да обявя, че днес бях единодушно назначен от ръководството на Народната партия за ръководител на партията и същевременно за кандидат за канцлер", заяви Нехамер

„Твърдо вярвам, че двете позиции – канцлер и лидер на партията – трябва отново да бъдат на един и същ човек. Затова, след като този курс бъде поет от партията, ще освободя позицията си“, каза от своя страна Шаленберг.

Себастиан Курц вече не е лидер на ÖVP, нито водач на парламентарната ѝ група. Той заяви, че се оттегля през октомври, след като прокуратурата започна разследване за корупция и след като бе подложен на натиск от опозицията.

Разследването на антикорупционната прокуратура откри данни за това, че Курц и негови съпартийци са използвали средства от Министерството на финансите през 2016 г., за да му осигурят позитивно отразяване в медийната група "Oesterreich" с публикуването на манипулирани данни от социологически изследвания. 

Служители на прокуратурата направиха няколко обиска в служебни помещения на канцлера и в партийната централа на Австрийската народна партия във Виена. Сред основните заподозрени лица са трима съветници на Себастиан Курц - Йоханес Фришман, Гералд Флайшман и Щефан Щайнер.

Ден след като полицията нахлу в офиса на канцлерството, „Зелените“ – коалиционни партньори на Народната партия – заявиха, че оттеглят подкрепата си към Курц.

Срещу него се води разследване по друг случай, в който има подозрения, че е лъжесвидетелствал в изслушване пред парламентарна анкетна комисия. 

Александер Шаленберг от ÖVP беше външен министър. Той също е един от големите поддръжници на бившия канцлер. Беше негов съветник, когато Курц стана външен министър през 2013 и оттогава насам остана близък негов съюзник.

52-годишният Шаленберг е дипломат от кариерата, роден в Швейцария. Прекарал е детството си в Индия, Испания и Франция, където баща му Волфганг е бил дипломатически представител. Започва кариера като адвокат, оглавявайки правосъдието в австрийската делегация в Брюксел. Завръща се в страната си през 2006, когато става говорител на външното министерство.

През юни 2019 правителството на ÖVP-FPÖ се разпада и Шаленберг става външен министър в преходното правителство. Той е единственият министър, който запазва поста си, когато Курц печели изборите по-късно същата година. Тогава получава и повече отговорности, поемайки „стратегическото планиране на външната политика“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София