Австрийският канцлер Александър Шаленберг обяви изненадващо, че ще се оттегли от поста, когато консервативната Народната партия избере следващия си лидер. Ходът му дойде в деня, в който Себастиан Курц официално заяви, че се оттегля от политиката, както и по-малко от два месеца след като Шаленберг го наследи.

Часове по-късно ÖVP избра новия си ръководител - вътрешният министър Карл Нехамер. Той е поддръжник на твърдата линия на Курц по темата за имиграцията.

"Исках да обявя, че днес бях единодушно назначен от ръководството на Народната партия за ръководител на партията и същевременно за кандидат за канцлер", заяви Нехамер

„Твърдо вярвам, че двете позиции – канцлер и лидер на партията – трябва отново да бъдат на един и същ човек. Затова, след като този курс бъде поет от партията, ще освободя позицията си“, каза от своя страна Шаленберг.

Себастиан Курц вече не е лидер на ÖVP, нито водач на парламентарната ѝ група. Той заяви, че се оттегля през октомври, след като прокуратурата започна разследване за корупция и след като бе подложен на натиск от опозицията.

Разследването на антикорупционната прокуратура откри данни за това, че Курц и негови съпартийци са използвали средства от Министерството на финансите през 2016 г., за да му осигурят позитивно отразяване в медийната група "Oesterreich" с публикуването на манипулирани данни от социологически изследвания.

Служители на прокуратурата направиха няколко обиска в служебни помещения на канцлера и в партийната централа на Австрийската народна партия във Виена. Сред основните заподозрени лица са трима съветници на Себастиан Курц - Йоханес Фришман, Гералд Флайшман и Щефан Щайнер.

Ден след като полицията нахлу в офиса на канцлерството, „Зелените“ – коалиционни партньори на Народната партия – заявиха, че оттеглят подкрепата си към Курц.

Срещу него се води разследване по друг случай, в който има подозрения, че е лъжесвидетелствал в изслушване пред парламентарна анкетна комисия.

Александер Шаленберг от ÖVP беше външен министър. Той също е един от големите поддръжници на бившия канцлер. Беше негов съветник, когато Курц стана външен министър през 2013 и оттогава насам остана близък негов съюзник.

52-годишният Шаленберг е дипломат от кариерата, роден в Швейцария. Прекарал е детството си в Индия, Испания и Франция, където баща му Волфганг е бил дипломатически представител. Започва кариера като адвокат, оглавявайки правосъдието в австрийската делегация в Брюксел. Завръща се в страната си през 2006, когато става говорител на външното министерство.

През юни 2019 правителството на ÖVP-FPÖ се разпада и Шаленберг става външен министър в преходното правителство. Той е единственият министър, който запазва поста си, когато Курц печели изборите по-късно същата година. Тогава получава и повече отговорности, поемайки „стратегическото планиране на външната политика“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Два волейболни отбора и футболист са под отломките след земетресенията в Турция

Десетки спортисти се намират под отломките след мощните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия

19:05 - 06.02.2023

Украйна се готви за мащабна руска офанзива, която може да започне до дни

Руската офанзива се очаква в Донбас и южните региони

18:35 - 06.02.2023

Шървин Хаджипур - певецът, който написа химн за протестите в Иран и взе "Грами"

25-годишният иранец бе отличен за протестната си песен, докато очаква съдебния си процес в Иран.

17:58 - 06.02.2023

Момиче на Андрю Тейт проговори: Много е трудно, защото не се чувствам жертва

Инфлуенсърът остава с брат си в ареста поне до 27 февруари

17:29 - 06.02.2023

Братът на изчезналия Емил Боев обяви 100 хил. лв награда за намирането му

Мартин Боев смята, че брат му може да е похитен

17:00 - 06.02.2023

Как да помогнем на пострадалите в Турция: Започва дарителска кампания

Всички дарителски кампании, с които можете да помогнете на засегнатите при земетресенията в Турция и Сирия

17:00 - 06.02.2023

МО все още чака оферти за заместващи изтребители

Оферти от Израел, Швеция и Франция за т.нар "заместващи изтребители" все още няма

16:20 - 06.02.2023

Прокуратурата призна: Няма доказателства срещу Пламен Бобоков и Пламен Узунов

Делото срещу бизнесмена и президентския съветник е прекратено

15:48 - 06.02.2023

Защо земетресението в Турция причини толкова голяма трагедия?

Когато 7.8 по Рихтер удари един от най-бедните региони на държавата

15:13 - 06.02.2023