Разследват лидера на ПП "Възраждане" за присвояване на пари от държавната субсидия

Прокуратурата във Варна е започнала разследване срещу ръководството на партия "Възраждане" и лидера й Костадин Костадинов за предполагаемо присвояване на средства от партийната субсидия.

До момента няма обвинени хора, но се посочва, че се разследва "дали длъжностно лице от ръководните органи на партия „Възраждане“ е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията".

Повод за досъдебното производство са репортажи на Васил Иванов в Нова ТВ, според които ръководството на партията е усвоило 1 млн. лв. от полагаемата се субсидия, като е похарчило 250 000 лв. за дарения, 700 000 лв. за други разходи, а в сметката й са останали 60 000 лв.

Лидерът на националистическата формация твърдеше, че партията няма да се възползва от държавните средства, но впоследствие обяви, че законът не му позволява да откаже субсидията. Според проверката на Нова ТВ - такава законова възможност има, ако партията не предяви претенции към субсидията пред Министерството на финансите.

Според репортажите - председателят на партията Костадинов и съпругата му са придобили две нови жилища след изборите през 2017 г., като има съмнения за произхода на средствата, доколкото жената на партийния председател работи на заплата от 700 лв. като музеен уредник.

Прокуратурата съобщава, че ще започне проверка по данните за придобиването на имоти от лице от ръководството и свързани с него лица, както и движението по партийните сметки на ПП „Възраждане“ – постъпления и преводи към други сметки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024