Разследват нерегламентиран достъп до медицинското досие на Кейт Мидълтън Снимка: © Getty Images

Служители на лондонската клиника, в която наскоро принцесата на Уелс Кейт Мидълтън беше оперирана, могат да бъдат подведени под наказателна отговорност и да им бъдат наложени глоби, ако се докаже, че са опитали да получат нерегламентиран достъп до медицинското ѝ досие.

Това заяви пред Sky News британският министър на здравеопазването Мария Колфийлд, като добави, че е "доста тежко да имаш достъп до документи, за които нямаш разрешение".

Думите на ресорния министър идват само няколко часа, след като частната болница съобщи, че е започнала разследване във връзка с медийни публикации, според които поне един член на персонала се е опитал да получи достъп до личните медицински документи на Кейт, докато тя се е лекувала там през януари.

"Твърдо вярваме, че всички наши пациенти, независимо от техния статус, заслужават пълна неприкосновеност на личния живот и конфиденциалност по отношение на медицинската си информация", се казва в официална позиция на болницата до "Mirror".

По-рано британският таблоид предаде, позовавайки се на свой източник, че високопоставени мениджъри на лечебното заведение "са се свързали с двореца Кенсингтън веднага след като са научили за инцидента".

"От здравна гледна точка не е приемливо да се разглеждат документи, до които служителите нямат достъп. Но това е било забелязано веднага и са предприети действия, така че хората да могат да бъдат спокойни, че това не може да се случва - особено с електронните бази данни в наши дни, се забелязва доста бързо, ако някой има достъп до досиета, който не трябва да има", добави още Каулфийлд.

Принцесата на Уелс е в центъра на общественото внимание от няколко седмици, а причината за това изненада мнозина.

След продължилите няколко седмици спекулации за здравословното състояние на Кейт Мидълтън, от двореца „Кенсингтън“ в неделя разпространиха до медиите първата официална снимка на принцесата на Уелс след претърпяната операция през януари.

Твърди се, че кадърът е заснет от принц Уилям. Той беше публикуван в официалния профил на Уйлям и Кейт и беше придружен с благодарствено послание към всички, изразили загриженост за здравето на принцесата. На снимката Мидълтън позира с трите си деца по повод 8 март.

От агенция "Ройтерс" заявиха скоро след публикуването на кадъра, че част от ръкава на жилетката на принцеса Шарлот не е подравнен правилно. Това предполага, че изображението е било променено.

Манипулацията на кадъра провокира десетки спекулации за здравето на Кейт Мидълтън, които поставяха под въпрос възстановяването ѝ от коремната интервенция.


Публикуваха първата официална снимка на Кейт Мидълтън след спекулациите за здравето ѝ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024