Разследват смъртен случай за евентуална връзка с ваксинацията с AstraZeneca

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че решението за временно спиране на всички имунизации с AstraZeneca е взето след доклад за смъртен случай на 57-годишна жена от област Пловдив, ваксинирана преди ден с препарат на компанията.

"Пряка причинно-следствена връзка между ваксинация и нещастния инцидент към момента не може категорично да се отхвърли или приеме, чакат се хистологични изследвания, които ще са готови след седмица", каза местен лекар. Отхвърлена е хипотезата за евентуална "суперинфекция" - или асимптоматично заразяване с Covid-19 още преди поставянето на ваксината.

Пациентката е починала в дома си късно тази нощ, около 3 ч., стана ясно от обяснението на Ангелов. В 12 ч. на 11 март тя е получила ваксина срещу Covid-19 от AstraZeneca, но не от съмнителната партида, която EMA проверява. Имунизацията е направена в медицински център в град Стамболийски, а самата жена е живяла в с. Йоаким Груево.

Жената е била с няколко съпътстващи заболявания - наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на сърцето през 2005 г. и троен байпас. Работната диагноза за смъртта след аутопсията е "остра сърдечно-съдова недостатъчност на фона на тежка атеросклероза".

"Съдовете бяха запушени 100%, дори един от клоновете на байпаса - също", казва лекарят от Пловдив.

Прибрала се е без оплаквания след имунизацията, но през нощта е получила остър задух. Ангелов уточни изрично, че няма данни за образуване на тромби при починалата жена в Пловдив, за разлика от проверяваните в Австрия и Дания инциденти.

"Това е превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе решение на съдебните медици, да решим как ще продължим с ваксинацията на AstraZeneca", каза Костадин Ангелов.

Здравният министър обяви, че очаква до седмица да "има отговор по въпроса с AstraZeneca и да продължим да работим с нея", но "отговорното решение вече е това".

Той призова хората, които вече са имунизирани, да бъдат спокойни, а записалите се в електронния регистър на "Информационно обслужване" - да изчакат няколко дни. Те ще бъдат пререгистрирани служебно с дни напред и ще получат известия.

"Решението ни има една-единствена цел - превенция. Взехме решението след доклад на директора на РЗИ-Пловдив. Това решение има цел да предпази всички българи до момента, в който всички въпроси се изяснят", каза той.

Пред БНТ лекуващият кардиолог на починалата 57-годишна жена казва, че не е проявявала никакви противопоказни симптоми, преди да получи ваксината.

"Тя попадаше в групата, която трябваше да бъдат ваксинирани, имаше желание жената, подписа съответните документи. Нямаше температура, нямаше никакви оплаквания и беше ваксинирана. С много заболявания - да, тя ми е пациентка от няколко години, но аз нямам право да ви давам информация за здравословното ѝ състояние. Ако имаше опасност и ако съм предполагала, че има и най-малка опасност, аз нямаше да я ваксинирам", казва д-р Мария Ганчевска.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024