Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че решението за временно спиране на всички имунизации с AstraZeneca е взето след доклад за смъртен случай на 57-годишна жена от област Пловдив, ваксинирана преди ден с препарат на компанията. 

"Пряка причинно-следствена връзка между ваксинация и нещастния инцидент към момента не може категорично да се отхвърли или приеме, чакат се хистологични изследвания, които ще са готови след седмица", каза местен лекар. Отхвърлена е хипотезата за евентуална "суперинфекция" - или асимптоматично заразяване с Covid-19 още преди поставянето на ваксината. 

Пациентката е починала в дома си късно тази нощ, около 3 ч., стана ясно от обяснението на Ангелов. В 12 ч. на 11 март тя е получила ваксина срещу Covid-19 от AstraZeneca, но не от съмнителната партида, която EMA проверява. Имунизацията е направена в медицински център в град Стамболийски, а самата жена е живяла в с. Йоаким Груево. 

Жената е била с няколко съпътстващи заболявания - наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на сърцето през 2005 г. и троен байпас. Работната диагноза за смъртта след аутопсията е "остра сърдечно-съдова недостатъчност на фона на тежка атеросклероза". 

"Съдовете бяха запушени 100%, дори един от клоновете на байпаса - също", казва лекарят от Пловдив.

Прибрала се е без оплаквания след имунизацията, но през нощта е получила остър задух. Ангелов уточни изрично, че няма данни за образуване на тромби при починалата жена в Пловдив, за разлика от проверяваните в Австрия и Дания инциденти. 

"Това е превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе решение на съдебните медици, да решим как ще продължим с ваксинацията на AstraZeneca", каза Костадин Ангелов.

Здравният министър обяви, че очаква до седмица да "има отговор по въпроса с AstraZeneca и да продължим да работим с нея", но "отговорното решение вече е това". 

Той призова хората, които вече са имунизирани, да бъдат спокойни, а записалите се в електронния регистър на "Информационно обслужване" - да изчакат няколко дни. Те ще бъдат пререгистрирани служебно с дни напред и ще получат известия. 

"Решението ни има една-единствена цел - превенция. Взехме решението след доклад на директора на РЗИ-Пловдив. Това решение има цел да предпази всички българи до момента, в който всички въпроси се изяснят", каза той. 

Пред БНТ лекуващият кардиолог на починалата 57-годишна жена казва, че не е проявявала никакви противопоказни симптоми, преди да получи ваксината. 

"Тя попадаше в групата, която трябваше да бъдат ваксинирани, имаше желание жената, подписа съответните документи. Нямаше температура, нямаше никакви оплаквания и беше ваксинирана. С много заболявания - да, тя ми е пациентка от няколко години, но аз нямам право да ви давам информация за здравословното ѝ състояние. Ако имаше опасност и ако съм предполагала, че има и най-малка опасност, аз нямаше да я ваксинирам", казва д-р Мария Ганчевска.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър