Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че решението за временно спиране на всички имунизации с AstraZeneca е взето след доклад за смъртен случай на 57-годишна жена от област Пловдив, ваксинирана преди ден с препарат на компанията. 

"Пряка причинно-следствена връзка между ваксинация и нещастния инцидент към момента не може категорично да се отхвърли или приеме, чакат се хистологични изследвания, които ще са готови след седмица", каза местен лекар. Отхвърлена е хипотезата за евентуална "суперинфекция" - или асимптоматично заразяване с Covid-19 още преди поставянето на ваксината. 

Пациентката е починала в дома си късно тази нощ, около 3 ч., стана ясно от обяснението на Ангелов. В 12 ч. на 11 март тя е получила ваксина срещу Covid-19 от AstraZeneca, но не от съмнителната партида, която EMA проверява. Имунизацията е направена в медицински център в град Стамболийски, а самата жена е живяла в с. Йоаким Груево. 

Жената е била с няколко съпътстващи заболявания - наднормено тегло, извършена операция по повод запушване на сърцето през 2005 г. и троен байпас. Работната диагноза за смъртта след аутопсията е "остра сърдечно-съдова недостатъчност на фона на тежка атеросклероза". 

"Съдовете бяха запушени 100%, дори един от клоновете на байпаса - също", казва лекарят от Пловдив.

Прибрала се е без оплаквания след имунизацията, но през нощта е получила остър задух. Ангелов уточни изрично, че няма данни за образуване на тромби при починалата жена в Пловдив, за разлика от проверяваните в Австрия и Дания инциденти. 

"Това е превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, че след 7 дни, когато излезе решение на съдебните медици, да решим как ще продължим с ваксинацията на AstraZeneca", каза Костадин Ангелов.

Здравният министър обяви, че очаква до седмица да "има отговор по въпроса с AstraZeneca и да продължим да работим с нея", но "отговорното решение вече е това". 

Той призова хората, които вече са имунизирани, да бъдат спокойни, а записалите се в електронния регистър на "Информационно обслужване" - да изчакат няколко дни. Те ще бъдат пререгистрирани служебно с дни напред и ще получат известия. 

"Решението ни има една-единствена цел - превенция. Взехме решението след доклад на директора на РЗИ-Пловдив. Това решение има цел да предпази всички българи до момента, в който всички въпроси се изяснят", каза той. 

Пред БНТ лекуващият кардиолог на починалата 57-годишна жена казва, че не е проявявала никакви противопоказни симптоми, преди да получи ваксината. 

"Тя попадаше в групата, която трябваше да бъдат ваксинирани, имаше желание жената, подписа съответните документи. Нямаше температура, нямаше никакви оплаквания и беше ваксинирана. С много заболявания - да, тя ми е пациентка от няколко години, но аз нямам право да ви давам информация за здравословното ѝ състояние. Ако имаше опасност и ако съм предполагала, че има и най-малка опасност, аз нямаше да я ваксинирам", казва д-р Мария Ганчевска.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път България отчита над 12 хиляди нови случая на Covid за ден

Делът на положителните проби се увеличава, но не се наблюдава ръст на хоспитализираните

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната