Разузнаването на САЩ: Китай крие истинския брой на случаите с Covid-19 Снимка: © Getty Images

Американското разузнаване е предоставило доклад в Белия дом, в който се твърди, че властите в Китай са съобщавали по-малък брой на заболелите и починалите от Covid-19, за да прикрият мащаба на епидемията от коронавируса.

Новината беше съобщена от "Блумбърг", които се позовават на трима държавни служители, отказали да бъдат назовани заради секретния доклад.

Източниците на информацията не разкриват други детайли от документа, но посочват, че в него има данни за умишлени действия от страна на Китай за манипулиране на публичната информация за епидемията. Докладът е предаден на Белия дом миналата седмица.

Статистиката от китайските провинции, обобщена в системата на Университета "Джонс Хопкинс", гласи, че болните от Covid-19 са около 82 000, а починалите - около 3300. За сравнение - случаите на доказани заболявания от коронавируса в САЩ вече надвишават 189 000, като 4000 са починалите хора.

Епидемията в Китай избухна още в края на 2019 г., но китайските власти реагираха на опасността от болестта със закъснение. Лекарите, които първи са започнали да предупреждават за мащаба на епидемията, са преследвани от местната полиция с обвинения, че разпространяват "фалшиви новини". Огнището на заразата - Ухан - беше поставен под пълна блокада в края на януари. Около месец по-късно ръстът на новите случаи в страната спря да расте експоненциално, а според последни данни активните случаи в страната са около 2000.

Китай не е единствената страна, за която има съмнения в достоверността на данните. До момента Северна Корея не е съобщила за нито един случай на болестта, в Русия разпространението се оказва по-ниско от това в страни като Дания или Чехия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024