Разузнавателни данни от САЩ са помогнали на Киев да ликвидира руски генерали Снимка: © Getty Images

Американските служби за сигурност предоставят информация на украинската армия за руските войски, с помощта на която Киев е успял да установи и ликвидира много от загиналите на фронта руски генерали.

Това твърди New York Times в своя статия в четвъртък. Изданието посочва, че данните са част от засекретена помощ на администрацията на Джо Байдън, чрез която информацията за бойните действия в реално време се споделя от САЩ с Украйна.

В разузнавателната помощ се включва и анализът на американците за тайния боен план на Москва в региона на Донбас.

Според украинските въоръжени сили - най-малко 12 руски генерали са изгубили живота си от началото на войната. NYT посочва, че американските им източници не съобщават точен брой на висшите офицери, които са загинали вследствие на споделеното разузнаване.

Основните данни, които Вашингтон изпраща на Киев, са свързани с местоположението и други подробности за мобилните щабове на руската армия, които често се местят по време на боевете в Украйна.

Службите в Киев съпоставят тази информация със собствените си разузнавателни данни, включително с прихванати комуникации на руснаците, след което организират артилерийни удари срещу техните позиции.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Ейдриен Уотсън казва пред NYT, че военното разузнаване, предоставено на украинската армия, не цели "избиването на руски генерали".

Медията обръща внимание, че не всички удари, довели до загубата на руски командири, са свързани с предварително предоставяне на американски данни.

Според вестника - украинското нападение през уикенда, което беше насочено срещу позициите на ген. Валерий Герасимов, не е подпомогнато от САЩ, защото американските власти забраняват изнасянето на разузнавателна информация за най-висшите представители на руското командване и политическо ръководство.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024