Разводът на "Осемте джуджета"

Тя не познава съседа си Делян Пеевски, не вижда нищо лошо в работата на Сотир Цацаров като главен прокурор, не помни физиономиите на хората, посещавали "тържището за бъдеще" на Пепи Еврото, но знае, че настоящи членове на Висшия съдебен съвет са били редовни клиенти на "Осемте джуджета".

За жена, която пет години е споделяла всекидневието (и парите) на "гениалния изрод" Петьо Петров (по определението на Делян Пеевски пред Цветан Василев, потвърдено и от нея), бившата му съпруга Любена Павлова има странно избирателна памет.

Павлова даде просторно интервю за "Антикорупционния фонд" в две части ден преди Пепи Еврото да избяга в чужбина, отвличайки родното ѝ дете.

Каквато и да е била договорката за нейното "проговаряне" пред екипа на АКФ, разкрил цялата схема с "Осемте джуджета" - публиката очакваше да чуе много повече от това, което всички знаят.

Един от малкото хора, който може да се чувства доволен от осветяването на Любена Павлова, се нарича Иван Гешев.

Когато през юни 2020 г. АКФ разкри скандалните престъпни мрежи на Еврото, в които са оплетени спецпрокурори, Гешев се подиграваше с тях пред медиите - не се притеснявал да проверява "Осемте джуджета", "Десетте малки негърчета" или някакви други комикси".

Само че през 2020 г. прокуратурата не се самосезира от разказите на жертвите на Пепи Еврото - принуждавани насила да прехвърлят активи за милиони на името на Любена Павлова.

Самосезира се с три години закъснение по внимателно "фризираните" самопризнания на Павлова, която години наред стоеше в сянка, а сега гради имидж на майка в безизходица и честен данъкоплатец.

Само не я питайте за първия милион.

Гешев чу от устата на бившата съпруга на Пепи Еврото всичко, което му беше нужно за сглобяването на образ на борец срещу "политическия боклук" и неговия слугинаж:

  • че Пепи Еврото е писал заплашителното писмо с препратки към Мечо Пух,
  • че Борислав Сарафов не просто е ял и пил с "Джуджетата", но и е бил семеен приятел с тях и заедно си избирали къщи в "Делта Хил", (затвореният комплекс, в който живее Слави Трифонов, и който стана нарицателно за "кръга" от интереси около Орлин Алексиев)
  • че бивши и действащи членове на ВСС са били сред редовната клиентела на онзи, който иска да свали Гешев от поста,
  • че жената на Еврото се познавала с Тони Парфюма, който "симпатизирал" на ПП-ДБ (и е нарочен за част от заговора срещу Гешев);
  • че всички, посещавали заведението, са снимани и записвани - и както Любена Павлова намекна, "не всичко скрито трябва да става ясно, поне засега. За всяко нещо си има време".

Общественият интерес не получи нищо друго в замяна.

Любена Павлова отказа да назове повече от две имена на магистрати, замесени в корупционната схема (прокурорите Сарафов и Емилия Русинова), макар че разказваше, че "на заплата" при Еврото е имало съдии, следователи, прокурори, полицаи, с ценоразпис от по 2000, 5000 или дори 20 000 на месец (Еврото плаща в левове, защото "сме българи", все пак).

Павлова така и не обясни с какъв бизнес се занимава извън това, че била "стенограф" на бившия си съпруг и "няма един лев неплатен данък". Дейността ѝ била много по-различна от тази на "господин Петров" - само била "чувала и чела" как се перат пари.

Собственото разследване на АКФ за "Осемте джуджета" показа, че тя е била напълно съзнателен негов съучастник в кражбата на "Изамет" (компания за милиони) и във физическия и психически тормоз над замесените лица - вкл. докато един от тях е в болница под арест и е заплашен да остане инвалид за цял живот, ако не плати на Пепи Еврото.

Павлова не спомена нито едно име на политици, които са се облагодетелствали или са покровителствали "Осемте джуджета" - въпреки че преди 3 години джипът на измамения собственик на асансьорния бизнес Илия Златанов изненадващо беше прехвърлен на името на дъщерята на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов.

Павлова е запозната в детайли със съда и прокуратурата, но не знаела за влиянието на Делян Пеевски. Не се познавала с него, въпреки че той живеел срещу семейния ѝ дом.

Престори се, че не знае защо 2 години заведението ѝ посрещаше високите си гости под постоянното присъствие на патрулка на СДВР, паркирана край входа.

Сдружението ѝ "План Б", с което "изгря" на публичната сцена, се занимавало с "разкриване на корупция в съдебната система" - нелепо пренаписване на историята от 2015-2016, когато Павлова организираше групички от млади момчета, за да "подскачат" в подкрепа на Цацаров и обкръжението му и да надуват вувузели в лицето на тогавашните му противници във ВСС Христо Иванов и Лозан Панов.

Бившият шеф на Столичното следствие, за когото се омъжва в същия период, в който хората ѝ разнасяха кървави агнешки главички пред ВСС, бил "по-нормален" в началото на познанството им.

Същият човек на практика беше обявен за престъпник от позицията си на действащ магистрат, когато Върховния касационен съд през 2013 г. мотивираше оправдателната присъда на няколко от жертвите на "изобретателността" му при скалъпването на фалшиви доказателства.

И днес Павлова не съжалява, че защитаваше Цацаров, защото "така го е усетила" и защото "сигурно е помогнал на немалко хора".

"Да помагаш винаги е печелившо. Дали трупаш добра карма, дали изкарваш пари, винаги е печелившо", философства тя пред камерата на АКФ.

А колко струва един магистрат? Въпросът си намира отговор след кратко колебание.

"Обикновено цената е ниска, защото просто хората толкова си струват".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024