Георги Георгиев: Вече няма шкафчета с папки, има много по-сложна схема и тя е "Делта Хил"

Изпълнителният директорът на "Автомагистрали" в 46-ия парламент ни се представяше като човек на Орлин Алексиев. Шефът на АПИ и единият зам.-министър на Гроздан Караджов - Деляна Иванова, са част от кръга "Делта Хил", ръководен от бившия председател в бюджетната комисия на Столичния общински съвет - Орлин Алексиев, обяви по Нова телевизия напусналият от "Има такъв народ" депутат - Георги Георгиев.

"Делта Хил" е много сложна схема, няма вече шкафчета с пари, обясни той. Явор Пенчев - зам.-министър в регионалното министерство, също е част от този кръг, каза Георгиев.

По думите му 5% са комисионните по уреждането на сделки с частни фирми, като парите се движат по много софистициран начин - през офшорни сметки, банкови преводи, а не с чували.

Основната цел беше Гроздан Караджов да получава много пари като министър по проекти, които ние смятахме, че трябва да се случат по друг начин. Има схеми със строители, обясни Георгиев и даде два примера. Единият е за над половин милиард лева за общините за ВиК проекти.

Човек от името на Орлин Алексиев договаря с кметове на общини да бъдат финансирани техните проекти, като условието е да спечели конкретна фирма. После от тази фирма се иска комисионна, продължи Георги Георгиев.

Вторият пример в разказа му беше за човек, който е бил поканен за среща във връзка с новите поръчки за поддръжка на пътищата. Този човек е ходил също на среща в "Делта Хил", където му казват, че информацията ще стигне до Орлин Алексиев.

Тъй като Тошко Йорданов посочи Георгиев като човека, поискал оставката на директора на БАКБ проф. д-р Христо Даскалов, депутатът обясни поведението си. Две са били заседания на комисията по корупция и на първото е станало ясен хаосът, който е настъпил след спирането на договора с частната фирма на ГКПП "Капитан Андреево". Поисках оставката заради необяснимото бездействие по границата и хаос след първото заседание, каза Георгиев, като уточни, че след това е имало второ закрито заседание, на което вече е станала ясна истинската ситуация. Тогава Георгиев е преосмислил позицията си.

Преди няколко дни инж. д-р Богдан Милчев, ръководител на Института за пътна безопасност, също зададе няколко въпроса, свързани с управлението на МРРБ и държавната компания "Автомагистрали": "Вижте с кого е свързан новият шеф на “Автомагистрали” - къде е работил преди това. В "Общинска банка". Вижте и кой е отговарял в комисията за "Общинска банка". Вижте кой е заместник-министър на Гроздан Караджов: адвокат, който има правомощия от същите хора от Столичната община. И от същия този кръг, който раздава обществените поръчки. Вижте от коя фирма идва шефът на АПИ. Има ли връзка между тази фирма и хората, свързани със Столичната община, заяви той.

"Делта хил" е жилищен комплекс с. Кладница, близо до София в полите на Витоша. Там живееше Слави Трифонов. На парламентарните избори през април 2021 г. в листите на ИТН бе Антон Йорданов Адамов, той е син на един от инвеститорите в комплекса и съсобственик на заведения в София, Варна и Царево. След вота тогава изненадващо от парламентарния си мандат се отказа проф. Николай Радулов, като така освободи място за Адамов. 45-ото НС обаче оцеля съвсем кратко време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023