Речта на Дан от Imagine Dragons на концерта в София: "Терапията е причината да съм още тук" Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди фенове на Imagine Dragons успяха да видят и да пеят заедно с любимата си група в София на 30 юли, а един от най-забележителните моменти по време на концерта беше речта на фронтмена Дан Рейнолдс, посветена на психичното здраве.

36-годишният музикант се обърна към публиката малко преди да изпълни "Demons" - "песен за всеки, който е имал проблеми с това да се чувства щастлив, да намери причина да продължи да живее".

,,Останете с нас. Нека да потърсим помощ заедно. Аз вярвам твърдо в терапията. Терапията е причината, поради която аз още съм тук днес. Терапията не те прави сбъркан или слаб. Да помолиш за помощ не те прави сбъркан.

Прави те мъдър, силен. Да планираш бъдещето, да останеш жив заради хората, които те обичат, да останеш жив заради себе си, защото да обичаш себе си е достатъчно", казва той.

Рейнолдс завършва посланието си с думите: ,,Животът ви винаги си заслужава. Никога не го отнемайте. Останете с нас. Имаме нужда от вас".

Това е само един от случаите, в които вокалистът на Imagine Dragons използва музиката си, за да обърне внимание на важността на грижата за психичното здраве.

Дан Рейнолдс споделя, че е страдал от депресия още от ученическите си години. Болестта го довежда до състояние, в което се чувства като парализиран, не желае да общува с хората и губи интерес към всичко - освен музиката.

Той израства в семейство на мормони, но изпитва сериозни трудности да спазва стриктния религиозен модел на поведение и да отговори на очакванията на близките му.

Създаването на Imagine Dragons му дава нова цел и начин за изразяване на чувствата, които не намира как да обясни по друг начин извън песните си. Групата става популярна по цял свят, а напрежението се връща обратно върху Дан Рейнолдс.

Той споделя, че е решил да потърси помощ след инцидент, който го е накарал да осъзнае проблема си. По време на полет със силна турбуленция, музикантът осъзнава, че вече не изпитва желание да продължава да живее.

Рейнолдс разказва, че е първият човек в семейството си, който е потърсил психотерапевт.

Години по-късно продължава да вярва, че това решение е променило живота му - а музиката на Imagine Dragons също е част от личната му битка да премахне стигмата, свързана с депресията и терапията.

Някои от най-големите хитове на групата са посветени на трудността, с която човек се бори, когато загуби вяра в себе си и не иска да допусне любимите си хора до болката си.

Рейнолдс подкрепя и различни каузи, свързани с психичното здраве, като една от тях е свързана с подкрепата за LGBT-хората - самият той е ставал свидетел на проблемите, с които негови близки са се сблъсквали заради конфликта между крайно консервативната мормонска общност и вътрешната им сексуална ориентация.

През юли Hulu пусна и документален филм за Imagine Dragons, в който Дан отново обръща внимание на значението на терапията.

"Мисля, че е наистина много важно хората да говорят за това във всички аспекти - независимо дали си известен, независимо дали си атлет. Мисля, че е много важно децата да видят, че самият факт, че някой е постигнал крайната си цел, не означава, че тя може да поправи нещо", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024