Снимка: © Getty Images

Светът очакваше руският президент Владимир Путин да обяви голяма новина по време на речта си за Деня на победата, на който в Русия се чества краят на Втората световна война. Това обаче не се случи. В словото му имаше повече оправдания за инвазията в Украйна, отколкото гръмки изказвания. Президентът не спомена фразата "специална военна операция".

Путин обичайно обича да поставя себе си в центъра на събитията и да приема твърде насериозно годишнините, особено когато те отбелязват военни победи. Този път обаче е трудно загубите на Москва да бъдат представени като успех и от трибуната се чуха само вече предъвкани пропагандни думи, без нищо запомнящо се.

Руският държавен глава спомена Украйна още в началото на речта си, сравнявайки спирането на нацистка Германия преди 77 години с боевете днес:

"Сега е същото. Воювате за хората ни в Донбас, за сигурността на родината. Денят на победата е близък до сърцата на всички ни. Няма семейство в Русия, което да не е било белязано от великата патриотична война. Ние сме горди от поколението на победителите," каза той.

Той насочи обръщението си към "руската армия и опълченците от Донбас", като по време на цялото му слово основен акцент попадаше именно върху този украински регион. В същото време Мариупол и останалите територии, в които се провеждат военни действия, не бяха споменати.

Пълен контрол над Донбас и Южна Украйна - руските цели във втория етап от войната

Президентът отдаде началото на военните действия на "нарастваща заплаха" от САЩ и техните "миньони". Обвини Запада в планове за атака над Крим, които са оставили Кремъл "без избор".

"Страните от НАТО не искаха да ни изслушат, което означаваше, че имат съвсем различни планове и ние видяхме това. Открито подготвяха нова наказателна операция в Донбас и нахлуване в нашите исторически земи, включително в Крим." 

Експерти прогнозираха, че Путин ще обяви пълна мобилизация или официална война по време на днешния празник и така ще ескалира допълнително инвазията. Другият възможен сценарий бе да се декларира победа в Донбас и конфликтът да бъде деескалиран. Нищо от това не се случи.

Има ли какво да празнува Путин на 9 май?

Любопитен момент бе и едно от редките признания от страна на Москва за руски жертви в Украйна - "това е трагедия за всички ни и незаменима загуба за техните семейства".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"