Речта на Путин на 9 май: Оправдания за войната без нищо запомнящо се Снимка: © Getty Images

Светът очакваше руският президент Владимир Путин да обяви голяма новина по време на речта си за Деня на победата, на който в Русия се чества краят на Втората световна война. Това обаче не се случи. В словото му имаше повече оправдания за инвазията в Украйна, отколкото гръмки изказвания. Президентът не спомена фразата "специална военна операция".

Путин обичайно обича да поставя себе си в центъра на събитията и да приема твърде насериозно годишнините, особено когато те отбелязват военни победи. Този път обаче е трудно загубите на Москва да бъдат представени като успех и от трибуната се чуха само вече предъвкани пропагандни думи, без нищо запомнящо се.

Руският държавен глава спомена Украйна още в началото на речта си, сравнявайки спирането на нацистка Германия преди 77 години с боевете днес:

"Сега е същото. Воювате за хората ни в Донбас, за сигурността на родината. Денят на победата е близък до сърцата на всички ни. Няма семейство в Русия, което да не е било белязано от великата патриотична война. Ние сме горди от поколението на победителите," каза той.

Той насочи обръщението си към "руската армия и опълченците от Донбас", като по време на цялото му слово основен акцент попадаше именно върху този украински регион. В същото време Мариупол и останалите територии, в които се провеждат военни действия, не бяха споменати.

Пълен контрол над Донбас и Южна Украйна - руските цели във втория етап от войната

Президентът отдаде началото на военните действия на "нарастваща заплаха" от САЩ и техните "миньони". Обвини Запада в планове за атака над Крим, които са оставили Кремъл "без избор".

"Страните от НАТО не искаха да ни изслушат, което означаваше, че имат съвсем различни планове и ние видяхме това. Открито подготвяха нова наказателна операция в Донбас и нахлуване в нашите исторически земи, включително в Крим."

Експерти прогнозираха, че Путин ще обяви пълна мобилизация или официална война по време на днешния празник и така ще ескалира допълнително инвазията. Другият възможен сценарий бе да се декларира победа в Донбас и конфликтът да бъде деескалиран. Нищо от това не се случи.

Има ли какво да празнува Путин на 9 май?

Любопитен момент бе и едно от редките признания от страна на Москва за руски жертви в Украйна - "това е трагедия за всички ни и незаменима загуба за техните семейства".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024