Снимка: © Getty Images

Свободното движение между България и Гърция беше възстановено, а при граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" се образуваха километрични опашки от автомобили и камиони. 

От понеделник гръцките власти няма да изискват задължителна карантина за влизащите на тяхна територия през българските ГКПП. 

Граничните полицаи обаче ще изискват попълването на анкетни карти и тестването за коронавирусна инфекция на случаен принцип. 

Отварянето на границата с Гърция беше планирано за 12 ч. на обяд, но службите решиха да започнат процедурата с час по-рано заради голямата колона от желаещи да влязат в страната. През "Кулата" преминават не само български граждани, но и туристи от Сърбия и Румъния. 

2-километрова опашка се е образувала и при ГКПП "Маказа" в посока към Нимфея. 

Премиерът Бойко Борисов коментира опашките към Гърция от първия ден с призив към хотелиерите и ресторантьорите да привлекат платежоспособните българи с реклама, вместо да чакат помощи. 

"Редно ли е да даваме пари, а българите, платежоспособните, да отиват в Гърция. Ние даваме пари – ето 60/40, но диалогът е с хората. Те (туристическият бранш, б.р.) трябва да рекламират. Ето един прекрасен пример българите да подкрепят туристическия бранш, а да не протестират срещу българския туристически бранш, избирайки други туристически дестинации. Това е протест. Браншът трябва да привлече половин милион българи, които ще отидат да си изхарчат парите в Гърция. Туристическият бранш трябва да каже на хората – елате, хотелите са ни по-хубави, по-чисти, по-сигурни", каза Борисов при инспекция на пътен строеж между Ботевград и Мездра.

Няколко часа преди отварянето на границата български търговци на плодове и зеленчуци организираха протест, като заплашиха да блокират преминаването към гръцката страна. Причината за недоволството им е нова заповед на БАБХ, която изисква сдобиването със сертификат за нормата на количеството пестициди преди допускането на вносната продукция на българския пазар. Въпреки демонстрацията не се стигна до блокада на пътя, съобщава БНР. 


Прочетете още: 

Гърция отваря сухопътната си граница само за България

Чадърът е безплатен, но кафето е 8 лв., а интернетът - 5


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ