"Получихте това рекламно съобщение, защото обичате k-pop и сте инженерен химик по професия. Тази реклама използва локацията на устройството ви и знае, че се намирате в Берлин. Знае, че имате новородено бебе. И че наскоро сте сменили жилището си. И че напоследък много силно се интересувате от следродилни упражнения".

"Получихте това рекламно съобщение, защото сте учител, но по-важното е, че сте зодия Лъв (и нямате приятелка). Тази реклама използва локацията на устройството ви и знае, че сте в Москва. Вие харесвате комедийните скечове, а тази реклама мисли, че обичате да се обличате като жена".


Това е само едно от рекламните съобщения, които потребители на Instagram трябваше да видят в последните дни, докато разглеждат снимки и клипове в приложението.

Посланията показват толкова задълбочена информация за живота, интересите и местоположението на конкретните абонати, че изглеждат плашещо. Представляват съвсем семпло изображение на текст върху тъмносин фон, а в долния десен ъгъл стои логото на Signal.

Приложението за криптиран чат е доста добре познато на хората, които обръщат специално внимание на защитата на личните си данни и комуникацията си. През януари 2021 г. - в разгара на скандалите около новите условия за ползване на WhatsApp - Илон Мъск предизвика рекорден прилив на нови потребители към Signal само с един туит.

Сега компанията реши да направи още по-силен ход, като използва най-силното оръжие на Facebook и го обърна срещу самата социална мрежа.

Идеята на Signal беше да покаже на потребителите на едно от най-популярните приложения на Facebook - Instagram - колко детайлни и интимни данни за конкретни хора се използват от платформата за привличането на рекламодатели и генерирането на приходи от тази дейност.

В разнообразните варианти на кампанията е използвана информация за професията, образованието, интересите, хобитата, местоположението, семейния статус, сексуалната ориентация и др.

"Компании като Facebook не създават технологии за вас - те създават технологии за вашите данни. Събират всичко, до което получат достъп през Facebook, Instagram и WhatsApp, за да продават видимост към живота на хората. Това не е тайна, но повечето хора не виждат ясно пълната картина, която е затъмнена от сложни, непрозрачни системи и условия с дребен шрифт, създадени така, че да не им се обръща внимание", пишат хората зад Signal в своя позиция.

"Искахме да използваме същите инструменти, за да посочим директно как работят повечето от тези технологии. Искахме да си купим малко реклами в Instagram".

Signal разработва няколко различни версии на рекламата си, така че да покаже на потребителите какви лични данни събира Facebook и защо продава достъпа до тях.

Платформата на Facebook обаче блокира акаунта на Signal в рекламната си платформа при опита за пускане на кампанията - поне така твърдят от чат-приложението.

Първоначално FB публикуваха опровержение на твърдението, че акаунтът на Signal е спрян. Говорител на социалната мрежа казва, че "ако Signal бяха опитали да пуснат тези реклами, няколко от тях щяха да бъдат отказани, защото нашата рекламна политика забранява послания, в които се твърди, че потребителят има конкретно медицинско състояние или сексуални предпочитания. Но самото публикуване на рекламата не е било тяхната цел - идеята е била да се привлече публично внимание".

Това опровержение беше отхвърлено от Signal, които споделиха снимки от профила си в платформата на Facebook, където се вижда, че е наложено ограничение за ползването му.

"Facebook е повече от съгласна да продава достъп до живота на хората - освен ако по този начин хората не разбират как са използвани личните им данни. Прозрачността относно рекламната експлоатация на данните за хората явно е достатъчна причина за блокирането ни. В света на Facebook единственото допустимо използване на платформата им е за прикриване на това, което се прави с аудиторията", пишат още те.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години