Рекорд: Facebook ще плати $725 млн. за теч на данни и скандала с Cambridge Analytica Снимка: © Getty Images

Рекордно обезщетение от 725 млн. долара ще изплати "Меtа" - компанията собственик на Facebook - по колективен иск на потребители за злоупотреба с личните им данни. Това е финалът на сагата на социалната мрежа с "Cambridge Analytica" - един от най-мащабните скандали за неправомерно използване на информация досега.

През 2018 г. разследване на "Observer" разкри мащабна схема за намеса в президенските избори през 2016 г. в САЩ, спечелени от Доналд Тръмп, както и в кампанията в полза на "Брекзит" във Великобритания преди провеждането на историческия референдум, извадил страната от Европейския съюз. Тогава се разбра, че чрез предоставен достъп до данните на 87 милиона души от Facebook, базираната на Острова политическа консултантска компания е профилирала хората и ги е манипулирала чрез подаване на съдържание и политически реклами. Сюжетът зачна да се разплита, когато бивша служителка на "Cambridge Analytica" - Британи Кайзер- проговори за схемата за влияние върху политическите процеси чрез злоупотреба с лични данни и анализ на вкусовете, исканията и настроенията на потребителите

Размерът на обезщетението е исторически за дело, свързано със защита на личните данни в САЩ. Досега рекордът за плащане на обезщетение по колективен иск отново се държеше от Facebook, но сумата беше с 10% по-малка, припомня британският "Гардиън". В предишния случай социалната мрежа на Марк Зукърбърг бе осъдена по колективен иск за регистрация на потребители в услуги за лицево разпознаване без тяхното съгласие.

"Това историческо споразумение ще осигури значимо облекчение за групата в този сложен и нов случай, свързан с неприкосновеността на личния живот", заявиха адвокатите, водещи делото от името на потърпевшите потребители - Дерек Лозер и Лесли Уивър.

В случая с Cambrige Analytica не се стига до съдебен изход - от "Meta" подписват споразумение за обезщетението в оргомер размер.

В изявление говорител на Зукърбърг заяви: "Стремяхме се към постигане на споразумение, тъй като това е най-добрият интерес на нашата общност и акционерите. През последните три години преработихме подхода си към защитата на личните данни и въведохме цялостна програма за защита на потребителите. Очакваме с нетърпение да продължим да изграждаме услуги, които хората обичат и на които се доверяват, като поверителността е на преден план."

Компанията не признава нарушения в рамките на споразумението, което все още трябва да бъде одобрено от съдия. Срещу Facebook бяха повдигнати обвинения за нарушаване на щатски и федерални закони заради това, че са събирани и предоставяни на трети страни потребителските данни на милиони хора. "Facebook, въпреки обещанията си да ограничи достъпа, е продължил да позволява на предпочитан списък от разработчици на приложения да получават достъп до информацията за приятелите на потребителите", бе твърдението на ищците.

Защитата на Facebook беше съсредоточена върху твърдението, че потребителите не могат да очакват абсолютна неприкосновеност на личния живот, след като са публикували свои данни в социалната мрежа и тези данни са били достояние на огромен брой хора.

През 2019 г. съдия Винс Чабриа отхвърли това твърдение, като заяви: "Споделянето на информация с приятелите ви в социалните медии не елиминира категорично интереса ви към неприкосновеност на личния живот по отношение на тази информация."

Скандалът с Cambridge Analytica доведе до фалита на компанията. Когато той бе обявен, а организацията - закрита, журналистката Карол Келуоладр от "Observer", която първа разкри действията на компанията в полза на Доналд Тръмп преди президентските избори 2016-та, предупреди: "Помнете - те са специалисти по дезинформация. Така че какво точно закриват и защо?"

Историята беше разказана в документален филм на Netflix с участието на Британи Кайзер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023