Рекорд: Facebook ще плати $725 млн. за теч на данни и скандала с Cambridge Analytica Снимка: © Getty Images

Рекордно обезщетение от 725 млн. долара ще изплати "Меtа" - компанията собственик на Facebook - по колективен иск на потребители за злоупотреба с личните им данни. Това е финалът на сагата на социалната мрежа с "Cambridge Analytica" - един от най-мащабните скандали за неправомерно използване на информация досега.

През 2018 г. разследване на "Observer" разкри мащабна схема за намеса в президенските избори през 2016 г. в САЩ, спечелени от Доналд Тръмп, както и в кампанията в полза на "Брекзит" във Великобритания преди провеждането на историческия референдум, извадил страната от Европейския съюз. Тогава се разбра, че чрез предоставен достъп до данните на 87 милиона души от Facebook, базираната на Острова политическа консултантска компания е профилирала хората и ги е манипулирала чрез подаване на съдържание и политически реклами. Сюжетът зачна да се разплита, когато бивша служителка на "Cambridge Analytica" - Британи Кайзер- проговори за схемата за влияние върху политическите процеси чрез злоупотреба с лични данни и анализ на вкусовете, исканията и настроенията на потребителите

Размерът на обезщетението е исторически за дело, свързано със защита на личните данни в САЩ. Досега рекордът за плащане на обезщетение по колективен иск отново се държеше от Facebook, но сумата беше с 10% по-малка, припомня британският "Гардиън". В предишния случай социалната мрежа на Марк Зукърбърг бе осъдена по колективен иск за регистрация на потребители в услуги за лицево разпознаване без тяхното съгласие.

"Това историческо споразумение ще осигури значимо облекчение за групата в този сложен и нов случай, свързан с неприкосновеността на личния живот", заявиха адвокатите, водещи делото от името на потърпевшите потребители - Дерек Лозер и Лесли Уивър.

В случая с Cambrige Analytica не се стига до съдебен изход - от "Meta" подписват споразумение за обезщетението в оргомер размер.

В изявление говорител на Зукърбърг заяви: "Стремяхме се към постигане на споразумение, тъй като това е най-добрият интерес на нашата общност и акционерите. През последните три години преработихме подхода си към защитата на личните данни и въведохме цялостна програма за защита на потребителите. Очакваме с нетърпение да продължим да изграждаме услуги, които хората обичат и на които се доверяват, като поверителността е на преден план."

Компанията не признава нарушения в рамките на споразумението, което все още трябва да бъде одобрено от съдия. Срещу Facebook бяха повдигнати обвинения за нарушаване на щатски и федерални закони заради това, че са събирани и предоставяни на трети страни потребителските данни на милиони хора. "Facebook, въпреки обещанията си да ограничи достъпа, е продължил да позволява на предпочитан списък от разработчици на приложения да получават достъп до информацията за приятелите на потребителите", бе твърдението на ищците.

Защитата на Facebook беше съсредоточена върху твърдението, че потребителите не могат да очакват абсолютна неприкосновеност на личния живот, след като са публикували свои данни в социалната мрежа и тези данни са били достояние на огромен брой хора.

През 2019 г. съдия Винс Чабриа отхвърли това твърдение, като заяви: "Споделянето на информация с приятелите ви в социалните медии не елиминира категорично интереса ви към неприкосновеност на личния живот по отношение на тази информация."

Скандалът с Cambridge Analytica доведе до фалита на компанията. Когато той бе обявен, а организацията - закрита, журналистката Карол Келуоладр от "Observer", която първа разкри действията на компанията в полза на Доналд Тръмп преди президентските избори 2016-та, предупреди: "Помнете - те са специалисти по дезинформация. Така че какво точно закриват и защо?"

Историята беше разказана в документален филм на Netflix с участието на Британи Кайзер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024