Снимка: © Getty Images

Испания регистрира рекорден брой смъртни случаи вследствие на Covid-19 за едно денонощие. За последните 24 часа здравните власти в страната отчетоха 838 жертви на заразата, което е с шест повече от вчерашния ден, пише „Ройтерс“.

Общият брой на починалите от пандемията вече е 6528, а заразените са 78 797 души. Само в Италия има повече жертви – 10 023, а повече заразени има в Китай – над 81 хиляди, както и в САЩ, която стана страната с най-много случаи – над 123 хиляди.

В четвъртък имаше известно забавяне на регстрираните нови смъртни случаи в Испания. Здравните власти очакват скоро пикът на заразата да бъде достигнат.

Излекуваните от коронавируса в страната вече са 14 709, като в последните 24 часа броят им се увеличи с 19,7%. 

Премиерът Педро Санчес обяви, че всички работещи в сфери, които не са жизненоважни, трябва да си останат у дома в рамките на две седмици. Те ще продължат да получават заплатите си и ще изработят часовете си впоследствие. Мярката влиза в сила от 30 март.

Бизнес асоциациите предупредиха, че този ход ще се отрази негативно на индустрията и може да превърне кризата от икономическа в социална.

Министър-председателят призова ЕС към „обединена икономическа и социална стратегия" за спряване с дълговете. Той смята, че еврозоната трябва да има обща фескална политика, тъй като разполага с обща валута.

В Испания се преустановяват всички неналожителни дейности. За такива не се считат дейностите, свързани със здравеопазването, хранителната промишленост и енергийният сектор.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети