Президентът на Харвард подаде оставка след антисемитския скандал Снимка: © Getty Images

Ръководителката на Харвардския университет Клодин Гей подаде оставка след обвинения в плагиатство и след политическия скандал около толерирането на антисемитски прояви в кампусите на големите университети на САЩ.

Гей беше атакувана и заради смущаващото поведение по време на изслушването в Конгреса заради бездействието спрямо език на омразата срещу евреите в три от най-престижните висши училища в Съединените щати. Отказът ѝ да разкрие имената на студентите, подписали декларация с обвинения срещу Израел броени дни след атаката на "Хамас" и избиването на 1200 души, доведе до оттеглянето на най-богатия израелски предприемач от борда на университета и спирането на даренията му за стипендии.

На въпрос в Конгреса дали призивът към геноцид над евреите представлява тормоз съгласно университетската политика, нито тя, нито ръководителите на Университета на Пенсилвания и MIT успяха да формулират ясен отговор - вместо това започнаха да се оправдават с "контекста" на призивите за геноцид.

Клодин Гей е втората участничка в изслушването, която подава оставка след Елизабет Магил от Пенсилвания.

"Това не е решение, което взех лесно. Наистина нямам думи да опиша колко трудно ми беше, защото се надявах да работя с много от вас за ангажимента за академични постижения, които движат този велик университет през вековете", казва тя.

Гей съобщава, че се е консултирала с членовете на управителния съвет на Харвард и заедно са решили, че е в интерес на университета да напусне.

Малко след скандала в Конгреса, Клодин Гей беше обвинена в плагиатство и в преписване на цели пасажи от чужди научни трудове - включително в дисертацията, с която е получила докторска степен.

Консервативният The Free Beacon направи свое разследване, в което показва как Гей е ползвала чужди текстове, без да цитира истинският им автор.

Досегашният президент на Харвард е първата цветнокожа личност начело на образователната институция. Тя е и втората жена, която е заемала този пост в историята на университета.

Най-богатият човек в Израел Идан Офер и съпругата му се оттеглиха от борда на "Харвард" Най-богатият човек в Израел и съпругата му се оттеглиха от борда на "Харвард"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024