Снимка: © Булевард България

Основният ремонт на ул. "Иван Шишман" в центъра на София започна, а с него беше въведено и временното прекъсване на топлата вода за част от сградите в района. 

Цялостната реконструкция на улицата ще продължи една година и ще се осъществява на етапи. Автомобилното движение вече е спряно, но тротоарите са оставени проходими за пешеходци. 

Пътната настилка между пл. "Народно събрание" и пресечката с ул. Ген. Паренсов" вече се разкопава, като предстои да се направи смяна на тръбите за водоснабдяване и канализация на "Софийска вода" и на магистрален топлопровод на "Топлофикация". 

Топлата вода беше спряна на 10 май на няколко улици в центъра на града, вкл. на площад "Народно събрание". Подаването ще се възстанови само за част от адресите на 25 юли, но повечето от засегнатите жилищни и административни сгради ще останат без топла вода чак до 10 октомври според графика на "Топлофикация София"

Предвижда се от септември 2021 г. да започне цялостното обновяване на пътната настилка на "Шишман", както и на тротоарите и осветлението. Проектът включва полагане на настилка от бетонови и гранитни павета за уличното платно, от същите материали ще е настилката и по тротоарите, а те ще са отделени от пътното платно с гранитни плочи.

Централната улица ще остане достъпна за автомобилно движение въпреки предложенията тя да се преобразува в изцяло пешеходна зона. Според данни на зам.-кмета по обществено строителство Ангел Джоргов, цитиран от в. "Сега", ще бъде въведено ограничение за скоростта до 20 км/ч след ремонта. 

Кръстовищата на "Шишман" и пресичащите я улици ще имат рамповидни участъци, за да се намали скоростта. Паркоместата ще бъдат намалени и разположени "шахматно", което също трябва да създаде условия за по-ниска скорост на шофиране в участъка. 

Обновяването на ул. „Цар Шишман“ е част от проекта „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централната градска част на гр. София - зона 2“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия