"Репортери без граница": Поляризация и информационен хаос в медиите Снимка: © Getty Images

България се изкачва с 21 позиции в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на журналистиката и вече заема 91-во място спрямо 112-ото за миналата година. Молдова също бележи скок и се позиционира на 40-о място.

Тази година се посочва, че смяната на властта у нас носи оптимизъм за свободата на словото, макар все още много медии да остават собственост или под контрола на олигарси.

"Сплашването на журналисти от политици, административен и съдебен натиск срещу издатели и журналисти са обичайна практика в страната. След близо 12 години управление на премиера Бойко Борисов, през което свободата на медиите беше в упадък и определени медии бяха използвани за упражняване на политическо влияние, България премина през серия от предсрочни избори през 2021 г.", пише в доклада.

"Медиите са почти изцяло зависими от приходите от реклама, в които държавата играе важна роля", продължават авторите на документа. "Разпределението на национални и европейски средства към медиите от правителството е напълно непрозрачно, което позволява търгуването на публично финансиране за благоприятно отразяване."

Гърция вече заема последното място в листата на свободната журналистика със своята 108-ма позиция от общо 180. Причината да е там е убийството на известен разследващ журналист през април миналата година.

Украйна е на 106-о място, Русия на 155-о, а Беларус - 153. Традиционно лидери по този критерий са Норвегия, Дания и Швеция.

В ситуация на война „Репортери без граници“ отбелязват двойно нарастване на поляризацията и информационен хаос в глобален мащаб.

Причината България да изпаднe до дъното на класацията за свобода на словото (111-о място за 2020 г. и 112-0 за 2021 г.) в последните години, освен собствеността на медиите беше и фактът, че убийството на 30-годишната журналистка Виктория Маринова в Русе беше класифицирано като политическо.

Вътре в демократичните общества разделението на общественото мнение става по „модела на Fox News“ - политически контролирана медия и последващо разпространение чрез дезинформационни вериги, които се подсилват от начина, по който функционират социалните медии и техните филтри.

Налице са цели онлайн платформи, които водят пропагандна война срещу демокрациите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024