Снимка: © Getty Images

България се изкачва с 21 позиции в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на журналистиката и вече заема 91-во място спрямо 112-ото за миналата година. Молдова също бележи скок и се позиционира на 40-о място.

Тази година се посочва, че смяната на властта у нас носи оптимизъм за свободата на словото, макар все още много медии да остават собственост или под контрола на олигарси.

"Сплашването на журналисти от политици, административен и съдебен натиск срещу издатели и журналисти са обичайна практика в страната. След близо 12 години управление на премиера Бойко Борисов, през което свободата на медиите беше в упадък и определени медии бяха използвани за упражняване на политическо влияние, България премина през серия от предсрочни избори през 2021 г.", пише в доклада.

"Медиите са почти изцяло зависими от приходите от реклама, в които държавата играе важна роля", продължават авторите на документа. "Разпределението на национални и европейски средства към медиите от правителството е напълно непрозрачно, което позволява търгуването на публично финансиране за благоприятно отразяване."

Гърция вече заема последното място в листата на свободната журналистика със своята 108-ма позиция от общо 180. Причината да е там е убийството на известен разследващ журналист през април миналата година.

Украйна е на 106-о място, Русия на 155-о, а Беларус - 153. Традиционно лидери по този критерий са Норвегия, Дания и Швеция.

В ситуация на война „Репортери без граници“ отбелязват двойно нарастване на поляризацията и информационен хаос в глобален мащаб.

Причината България да изпаднe до дъното на класацията за свобода на словото (111-о място за 2020 г. и 112-0 за 2021 г.) в последните години, освен собствеността на медиите беше и фактът, че убийството на 30-годишната журналистка Виктория Маринова в Русе беше класифицирано като политическо.

Вътре в демократичните общества разделението на общественото мнение става по „модела на Fox News“ - политически контролирана медия и последващо разпространение чрез дезинформационни вериги, които се подсилват от начина, по който функционират социалните медии и техните филтри.

Налице са цели онлайн платформи, които водят пропагандна война срещу демокрациите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти