"Репортери без граница": Поляризация и информационен хаос в медиите Снимка: © Getty Images

България се изкачва с 21 позиции в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на журналистиката и вече заема 91-во място спрямо 112-ото за миналата година. Молдова също бележи скок и се позиционира на 40-о място.

Тази година се посочва, че смяната на властта у нас носи оптимизъм за свободата на словото, макар все още много медии да остават собственост или под контрола на олигарси.

"Сплашването на журналисти от политици, административен и съдебен натиск срещу издатели и журналисти са обичайна практика в страната. След близо 12 години управление на премиера Бойко Борисов, през което свободата на медиите беше в упадък и определени медии бяха използвани за упражняване на политическо влияние, България премина през серия от предсрочни избори през 2021 г.", пише в доклада.

"Медиите са почти изцяло зависими от приходите от реклама, в които държавата играе важна роля", продължават авторите на документа. "Разпределението на национални и европейски средства към медиите от правителството е напълно непрозрачно, което позволява търгуването на публично финансиране за благоприятно отразяване."

Гърция вече заема последното място в листата на свободната журналистика със своята 108-ма позиция от общо 180. Причината да е там е убийството на известен разследващ журналист през април миналата година.

Украйна е на 106-о място, Русия на 155-о, а Беларус - 153. Традиционно лидери по този критерий са Норвегия, Дания и Швеция.

В ситуация на война „Репортери без граници“ отбелязват двойно нарастване на поляризацията и информационен хаос в глобален мащаб.

Причината България да изпаднe до дъното на класацията за свобода на словото (111-о място за 2020 г. и 112-0 за 2021 г.) в последните години, освен собствеността на медиите беше и фактът, че убийството на 30-годишната журналистка Виктория Маринова в Русе беше класифицирано като политическо.

Вътре в демократичните общества разделението на общественото мнение става по „модела на Fox News“ - политически контролирана медия и последващо разпространение чрез дезинформационни вериги, които се подсилват от начина, по който функционират социалните медии и техните филтри.

Налице са цели онлайн платформи, които водят пропагандна война срещу демокрациите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и своя вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023