Решението на SAP, което помага на бизнеса да намали своя въглероден отпечатък Снимка: © SAP

От опаковките на храни и напитки до електронните устройства и автомобилните части – със сигурност повечето от нас често се замислят за огромните количества пластмаса в заобикалящата ни среда.

Само си представете всички пакети и шишета в супермаркета, които купуваме, за да ги изхвърлим минути след това.

Всяка година в океаните попадат над 8 млн. тона пластмасови отпадъци, които ще останат там задълго. За сравнение това количество е равно на 800 милиарда тарелки от месо в разфасовка 500 грама или 19 пъти обема на сградата "Емпайър Стейт Билдинг".

Заради свръхпотреблението на човечеството прогнозите предвиждат пластмасовите отпадъци да нараснат тройно до 2060 г.

Така от иновация, която променя света и дава тласък на прогреса, пластмасата се превръща и в едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време.

В последните години глобалните организации, европейските институции и местните правителства в отделните държави въведоха различни регулации в стремежа си да насочат бизнеса към по-устойчиви решения и въвеждане на кръгови бизнес процеси.

"При стоките от първа необходимост най-често изхвърляме всичките шишета, опаковки и така нататък. Тези неща се калкулират и законодателят изисква да бъдат заплатени от производителя на съответните стоки,“ казва Димитър Ангелов, мениджър в SAP Labs България, който отговаря за екипите по кръгова икономика в София.

За да подпомогнат бизнеса при прехода към устойчивото производство, SAP разработват облачното решение - SAP Responsible Design and Production (RDP). То е насочено към производителите на пакетирани стоки, опаковки и опаковъчни материали.

Продуктът е на пазара от 2 години и клиентската му база расте бързо.

„Опитваме се още във времето на създаване на даден продукт, нашето решение да помогне с дизайна на опаковката, така че да я направи по-зелена. По този начин успяваме да предотвратим плащането на големи такси за замърсяване на околната среда в бъдеще ,“ казва Ангелов.

Целта на SAP RDP от една страна е да помогне на производителите да отговорят на зелените регулации, но и, от друга, да намалят отпадъците от опаковки още преди да са ги произвели. Така освен, че щади природата, решението на SAP пести и средства на бизнеса.

“SAP Responsible Design and Production помага на производителите да спазват задълженията си и да заплащат съответните данъци върху пластмасовите отпадъци, да контролират и намаляват разходите, свързани с генерираните отпадъци и да въвеждат промени и иновации в дизайна, за да намалят отпадъците от опаковки,“ казва Уве Кюрстен, Продуктов мениджър "Устойчивост" в SAP.

Според него, основните ползи за бизнеса от въвеждането на решението са намаляване на разходите, изпълняване на ангажиментите за устойчивост и повишаването на лоялността и ангажираността на потребителите чрез създаване и прилагане на безотпадни решения.

По разработването и оперирането на продукта работят три екипа на SAP в София, като предстои и създаването на още два.

"Ние не сме аутсорсинг компания. Ние разработваме продукт, който се ползва от крайни клиенти и се оперира от нас. Този процес има немалка степен на комплексност и специфики, и не можем да очакваме, че хора отвън ще дойдат с готови познания," казва Ангелов.

Основен фактор при избора в процеса на подбор за екипите е желанието на кандидатите да се учат и развиват, да експериментират с нови технологии и да се адаптират в динамичната среда на иновации.

В SAP Responsible Design and Production организацията има отворени както junior, така и senior позиции за SCRUM екип, а като профил се търсят основно full-stack разработчици. На фона на охлаждането на IT сектора откъм наемането на кадри, в SAP вратите са отворени за нови попълнения, като ключово е желанието им за учене и развитие.

Екипите разработват приложения на Java, следвайки т. нар. златен път („golden path“), дефиниран от компанията за създаването на приложения върху облачната платформа SAP Business Technology Platform.

Разработваме основните функционалности на продукта и отговаряме за неговото ядро. Освен това създаваме Extended Producer Responsibility (EPR) декларации, които са в основата на регулаторния режим за разширена отговорност на производителя. Това е законодателна схема, при която се изисква от производителя на дадена стока да заплаща за изхвърляните отпадъци след тази стока,“ обяснява Димитър Ангелов.

Регулаторните изисквания са различни за всяка страна и именно те регламентират какви такси се дължат в конкретната държава за генерираните пластмасови отпадъци.

В момента SAP RDP покрива държави като Испания, Великобритания, Канада, Германия, Италия и Португалия, като продължава да разширява обхвата си. Това е процес, който изисква непрекъснато обновяване и добавяне на нови функционалности.

"Благодарение на инструмента, който използваме за оперирането и доставката на нашия продукт към крайните клиенти в облачна среда, както и на автоматизацията, която сме направили, иновациите, които колегите разработват, могат да се ползват от крайните клиенти още на следващия ден," разказва Димитър Ангелов.

Към момента SAP RDP е фокусиран изцяло върху пластмасовите отпадъци, но постепенно ще отиде “отвъд опаковките” и ще обхване и други сектори, които генерират застрашителни количества отпадъци.

Следващите стъпки ще са насочени към текстилната индустрия, строителните материали, батериите, особено тези от електромобили, както и към електронните отпадъци.

"Всъщност в момента решението за устойчивост на SAP все още е далеч от това да покрива всички свързани сценарии и предизвикателства, с които бизнесът се сблъсква в областта на опаковането на стоките," казва Уве Кюрстен и дава за пример някои ключови въпроси, които предстои да бъдат решени.

Той уточнява, че в бъдеще ще се работи в посока подобряване на сътрудничеството между отделните доставчици на опаковъчни материали по веригата на доставки, както и между различни производители на пакетирани стоки. Също така се предвижда и интегриране на бизнес изкуствен интелект, както и подобряване на аналитичните възможности на RDP.

SAP Responsible Design and Production е първото голямо решение от Програмата за кръгова икономика на SAP. То взаимодейства с цял набор от други продукти в тази област (“Cloud for Sustainable Enterprises”) на SAP, които допълват усилията на бизнеса да се развива и расте устойчиво.

Основните свързани решения, с които SAP RDP си взаимодейства, са SAP Sustainability Control Tower (SCT), което осигурява данни за устойчивостта на опаковките според изискванията за покриване на стандартите за корпоративни доклади за устойчивост, както и SAP Sustainability Footprint Management (SFM), подпомагащо оценката на въглеродния отпечатък на опаковките.

И тъй като грижата за околната среда все по-естествено диктува и избора на потребителите, продуктът на SAP всъщност повишава и ангажираността на клиентите, тъй като спомага за производството на продукти и опаковки, които щадят природата, без да я затрупват с отпадъци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Почина и младата жена, пострадала при взривовете край Елин Пелин

20-годишната жена беше транспортирана в университетската болница в изключително тежко състояние

08:49 - 27.07.2024
Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024