Изненадващо остър конфликт избухна между министър на околната среда Емил Димитров-Ревизоро и коалиционните му партньори от ГЕРБ в кабинета "Борисов 3". 

Димитров създаде смут, след като от трибуната на Народното събрание предупреди за задаваща се водна криза в Бургас заради критичното ниво на снабдяването в язовир "Камчия", и дори прогнозира, че през 2021 г. може да има "водни бунтове" и предсрочни избори заради този дефицит. 

Ревизоро призова парламентарните групи да създадат комисия, която да се запознае детайлно с всички данни на МОСВ. 

"Цяло лято чакам един пиар да каже кога ще е първата копка. Нищо, България се управлява от пиарите. Земеделците не си дават язовира, МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Някакъв си началник на кабинет не дава документите... Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва фирми и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да започнат", каза той на заседанието. 

Димитров отправи лични критики срещу кмета на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ), когото нарече "зрител" на кризата и отхвърли като неизпълними предложенията му за решение на ситуацията. За сходни проблеми той съобщи и при язовирите "Копринка" и "Кърджали". 

"Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна криза в земеделието. Ще имате трети път избори, един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40 - 45 % към днешна дата", каза Димитров.

Напрежението в Народното събрание провокира три реакции от страна на правителството - включително на премиера Бойко Борисов, който е провел допълнителна среща с Ревизоро. В прессъобщението на МС се твърди, че Димитров е казал пред Борисов, че "водна криза няма да има", а премиерът приел доводите му за нуждата от рехабилитация на язовирите и напоителните системи, но "единственият му упрек е, че министърът не му е докладвал по темата още на правителственото заседание в сряда". 

Междувременно министрите на регионалното развитие и земеделието - Петя Аврамова и Десислава Танева - обвиниха Ревизоро, че "хвърля хаотични разсъждения в публичното пространство" и че действа по безотговорен начин. 

"Кметът на Бургас ми се обади преди доста време, може би преди 3-4 седмици с молба да предоставим архивна налична проектна документация за друг язовир с тенденцията дали той може да бъде ползван за осигуряване на питейна вода. Дойде негов строетелен инженер, заместник-кмет, в архивата на едно от поделенията на министерството. Всичко, което е налично и го има, бе предоставено", каза Десислава Танева. 

Земеделският министър обвърза действията на колегата си Емил Димитров с това, че неотдавна е преболедувал от Covid-19 и че бил "много афектиран в началото в чисто човешки план за заболяването и за грижите по възстановяването му". 

"Все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме и да работим по начин, който води до резултат и подобрява средата за обществото", беше коментарът на Танева. 

Петя Аврамова (МРРБ) обяви, че е предложила обособяване на язовирите "Порой" и "Ахелой" за резервни водоизточници на Бургас, но все още чакала доклад анализ от МОСВ по предложението. Втората й идея е водата от язовир "Камчия", която отива за снабдявана на град Варна, да бъде намалена временно. Захранването на Варна можело да стане с помпен режим от деривация "Китка". Предвидена е възможност ВиК-Варна да бъде подпомогната финансово, за да издържи на високата цена на новия тип добви, за да няма проблеми с цените за крайните абонати. 

"Защо плаши хората от трибуната на Народното събрание и от медиите, в които има участие. Нека се обърне към бургазлии, които сега притесни и вся страх в хората и да каже има ли вода в язовира, защото той управлява водите в язовирите в България. Има ли вода в язовира? Тази вода докога ще стигне и какви мерки трябва да бъдат предприети, така че Бургас да не изпадне във водна криза? Това, което днес беше направено, е да всяваме страх в хората в Бургас", каза Петя Аврамова по повод коментарите на Емил Димитров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други