Досега винаги сме се опитвали да правим ревюта на "супер топ премиум" продукти. Сега решихме да видим как се живее в света на здравия разум по отношение на цена/качество.

Обектът на нашия тест е LG NANO91.

Къде стои този модел в моделната стълбица на LG?

Намира се в горната граница на средния клас телевизори. Цената му е изненадващо добра - в размер 55 инча този телевизор струва 1590 лв.

Не знам на кого ще му се стори скъпо или евтино, но спрямо премиум телевизорите, и като се отчете това, което представлява като качества, цената е меко казано добра. Съотношението цена спрямо качество, тоест стойността, е нещо, което ценя много високо.

Започнах теста без особени очаквания към телевизора, освен да даде една прилична картина, звук и т.н. Два-три дни го ползвах без да се задълбочавам - сменях телевизионни програми, гледах доста спорт, филми и чаках да свикна малко с него, преди да започна да го разглеждам по-сериозно.

Първото, което се вижда е, че прецизността на цветовете е много добра още със самото изваждане от кутията и включването в контакта. Тоест, картината ще е ок за повечето потребители, без да се налагат особени допълнителни настройки.

С течение на времето обаче започнах да променям някои параметри, тъй като NANO91 има възможност да се настройва по така наречения бял баланс - една малко по-специализирана настройка, и с малко игра се получи нещо, което наистина ме впечатли.

LG NANO91 притежава обичайните стандартни настройки на картина, като това са Vivid, стандартна, и други възможни варианта за картина, специално настроени за гледане на кино.

Истината е, че един телевизор е толкова добър, колкото добре възпроизвежда кино. Никой не се интересува особено как точно ще изглежда новинарска емисия на екрана.

За LG Filmmaker Mode е режим на работа, който прави гледането на филми много истинско. Настройката има за цел да покаже картина, за която се предполага, че е най-близко до оригиналните цветни обработки и цветни корекции на режисьорите и продуцентите на съответния филм. Това е, разбира се, за сметка на малко светлина, малко яркост, но картината започва да става изключително жива, точна и с реалистични цветове.

Един от критичните моменти при по-обикновените телевизори е възможността да възпроизвеждат нюанси на черното, така че тъмните обекти да не са просто черна дупка.

LG NANO91 притежава т.нар Full Aray Dimming, което много помага за решаването на тази трудна задача.

Но какво виждате в края на краищата в един телевизор Виждате операционната му система.

Телевизорите много отдавна не са телевизори, това са устройства, с които ние общуваме и комуникираме. Общуваме с глас, жестове, по различни начини. Това дистанционно позволява да се общува с телевизора и чрез глас, и чрез жестове, но как общува телевизорът с нас? Прави го през така наречения интерфейс, което са дизайнът и логиката на операционната система.

При LG операционната система е най-високо оценяваното нещо. Тя се нарича webOS Smart TV.

Лично за мен webOS е една идея по-интуитивна от големия конкурент на LG, и независимо от цената на телевизора и независимо от това, че LG NANO91 е телевизор в средния клас, операционната система, която получавате, е същата като на всеки максимално скъп телевизор на LG, който бихте могли да си купите – различните ОLED модели, панели с мощни процесори и т.н.

Безжичния модул на NANO91 работи на 2,4 GHz, което е „стандартната“ честота, но работи и на 5 GHz, което позволява пренос на данни между рутера и телевизора в доста висока скорост. Така може да се гледа безпроблемно 4K стрийминг и всъщност едно от нещата, на които аз се зарадвах най-много е, че мога да сложа телевизора където си поискам, и единственият кабел, който ми е необходим е този за захранването.

Взех телевизора с идеята да гледам ,,Фондацията“, сериал по романите на Айзък Азимов. LG поддържа Dolby Vision, един от стандартите за видео с високо динамична картина, който се ползва широко от Apple TV и Netflix.

Постепенно се усетих, че съм започнал да преглеждам любимите си филми - гледах ,,Жега“, гледах ,,Кръстникът“, гледах ,,Бандата на Оушън“, гледах ,,Хвани ме ако можеш“, „Интерстелaр“, „Матрицата“.

Последно, дължим една дума и за дистанционното. То, както и операционната система, е същото мултифункционално, хипер удобно дистанционно, което бихте получили с всеки от скъпите телевизори на LG.

За финал: стойността на този продукт е повече от това, което плащате. Ако търсите бюджетно устройство, със сигурност трябва да слжите модела в списъка ви за преглеждане.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024