Рибата руска, олиото украинско - "британският" Fish & Chips е под заплаха Снимка: © Getty

Панираната риба с картофки или просто Fish & Chips - своеобразната емблема на така и така не твърде богатата кулинарна традиция на Великобритания и свързаната с нея индустрия - са под заплаха.

Войната в Украйна удари хиляди собственици на заведения, предлагащи риба с пържени картофи на Острова. Удари и самите британци - цените на порция вече са такива, че на цяло семейство би излязло по-евтино да отиде на ресторант, вместо да вземе за вкъщи от любимата и съвсем достъпна до неотдавна за всички храна.

И не само повишените цени на стоки и енергоизточници и ръстът на инфлацията, който дойде за цяла Европа с войната, са проблем. Според рецептата - Fish & Chips се приготвя предимно от филета бяла риба - най-често треска, но понякога и други видове, които виреят в предимно в студени и солени води.

Русия е страната, която държи близо 40% от световния добив на бяла риба и в частност треска, като средно 30 на сто от вноса й във Великобритания идва именно оттам. Китай има дори по-голям дял в стокооборота, Норвегия също снабдява Обединеното кралство с ценната за популярното ястие съставка. Но според данните на специализираното издания Seefoodsorce част от китайския и норвежкия внос всъщност е с руски произход.

През март Обединеното кралство наложи забрани или драстично завиши митата върху вноса от Русия - това са част от икономическите санкции срещу Москва заради инвазията й в Украйна. Доставките на риба за Великобритания страдат - макар в по-малък мащаб - отпреди войната. И причината е "Брекзит", който също спъна донякъде и търговията, а и бяха намалени квоти на Великобритания за улов с близо 40 на сто в сравнение с периода преди развода с ЕС. Имаше и пандемия от коронавирус.

Само за последната година цената на треската е скочила със 75%, по данни на Ройтерс.

Следващата по важност съставка за Fish & Chips - слънчогледовото олио, в което се пържат рибните филета и картофите - също става дефицитна. Цената й расте с около 60 на сто в последните месеци.

Великобритания внася от Украйна близо 80% от олиото, което консумира годишно.

По данни от последните години нападната страна и агресорът Русия произвеждат близо 53% от слънчогледовата мазнина в света и закономерно са начело в класацията на износителите на продукта. Количествата остатъчно олио заради приготвянето на ястието в Англия е толкова голямо, че от него дори се произвежда биодизел, а в бранша се появяват и чужди инвестиции - като тази на германската компания Petrotec. Поскъпва и брашното за панировката.

Излиза, че най-британският продукт в традиционната храна остават картофите. Но и те се пържат в олио.

Fish & Chips индустрията изнемогва, а по данни на Company Debt до края на годината вероятно 1/3 от местата, където се предлага ястието днес, ще затворят или ще фалират. А това са хиляди заведения на територията на Великобритания. Смяната на вида риба и мазнина изисква време, отделно инфлацията отбелязва 40-годишен пик.

Бали Сингх има магазинче за бързо хранене в Уест Дрейтън, близо до Лондон. Сега порция треска с картофки струва 9,50 паунда, като само преди няколко месеца цената е била 7,95. Реално обаче, за да покрие скочилите разходи, Сингх трябва да продава за 11 лири, а това буквално ще изгони и малкото останали клиенти, разказва "Ройтерс". Опитва да оптимизира разходите, като вместо бяла риба предлага по-евтината и достъпна мерлуза.

В южното градче Суонейдж 66-годишната Пола Уилямс тъкмо си е взела обяд за 11 паунда. И пресмята, че щом това е сумата за един човек - 5-6-членно семейство ще плати по-малка сметка, ако седне в ресторант. Неин съгражданин - Малкълм Петерик, който е на 73 години и казва, че е видял много промени в живота си, се тревожи, че Великобритания дори може да загуби част от традиционното си наследстство - каквото за британците е панираната риба с картофки. Храна, която не е била ограничавана дори по време на световна война.

"Когато растях, това беше храна за бедни хора", спомня си мъжът, сдобил се с две порции за над 20 лири и чудейки се кое семейство може да си позволява това във всекидневието.

По данни на Springboard, цитирани от "Ройтерс", броят на потребителите по главните търговски улици в английските градове е с 15% по-малък в сравнение с предпандемичната 2019-а година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023