Ридли Скот, Емилия Кларк и две британки в България са сред отличените за заслуги от крал Чарлз III Снимка: © Getty Images

Бъкингамският дворец обяви имената, които са включени в традиционния новогодишен списък с личности, отличени за особени заслуги. В него попадат както обикновени граждани, така и популярни имена от киното, музиката и спорта.

Сред удостоените с почести е актрисата Емилия Кларк, известна с ролята си на Денерис Таргериън в сериала "Game of Thrones" (Игра на тронове). Тя е предложена за Ордена на Британската империя за работата ѝ с хора с мозъчни травми.

37-годишната актриса стартира благотворителна организация, наречена SameYou, след като преживява две животозастрашаващи мозъчни аневризми, когато е в 20-те си години. Благотворителната ѝ организация има за цел да помогне на други хора, които са претърпели мозъчни травми.

Кларк ще получи Ордена заедно с майка си Джени, с която са съосновали инициативата SameYou,

"Това е такава невероятна чест, такава невероятна привилегия и най-важното за нас е, че тя е за всички хора с мозъчни увреждания", коментира звездата.

Общо 1227 души са включени в списъка с отличия тази година. Повечето от тях не са знаменитости. 97-годишната Джил Гладуел е отличена като най-възрастния гражданин за доброволческата си работа с организацията на ветераните от Кралския британски легион, а най-младият носител е 9-годишният Тони Хъджъл, който е награден за социалната си ангажираност.

Кралят удостоява с Почетния член на Ордена на Британската империя (MBE) и две британски гражданки за приноса ѝ в подкрепа на бежанците в България. Това са Джилиан Класби и Сейди Класби-Жаруус - основатели на Училище за игра в бежанския лагер в Харманли.

Носителят на редица награди режисьор и продуцент Ридли Скот също ще бъде отличен с рицарски кръст за заслугите му към филмовата индустрия на Великобритания. Режисьор вече получи рицарско звание през 2003 г. от кралица Елизабет II.

В сферата на музиката в традиционния списък на краля попадат певиците Шърли Беси и Леона Люис.

Новогодишните почести, които се присъждат още от времето на кралица Виктория през XIX в., имат за цел да отличат не само известни личности, но и онези, които са допринесли за обществения живот с често неподозиран труд в продължение на много години.

Тазгодишният списък е вторият набор от новогодишни отличия, подписан от крал Чарлз III след смъртта на майка му, кралица Елизабет II, миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024