Роберт Левандовски - най-добрият футболист за 2020 г. Снимка: © Getty Images

Напълно очаквано централният нападател на "Байерн" Мюнхен бе определен за "Най-добър играч на годината на FIFA" по време на церемонията в Цюрих. Полската машина за голове остави зад себе си миналогодишния победител Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Левандовски бе избран след гласуване между капитаните и селекционерите на националните отбори, както и 200 журналисти, и онлайн анкета сред феновете.

Наградата идва след феноменална година за 32-годишния нападател, който през миналия сезон реализира 55 гола в 47 мача, с които бе с огромен принос за требъла на германския гранд - титла в Бундеслигата, Купа на Германия и Шампионска лига. А през настоящата кампания полякът продължава с попаденията - 16 в 14 мача. За него това е първа такава награда.

"Да спечелиш такава награда и да споделиш титла с Меси и Роналдо, това е невероятно и означава много за мен. От много време се надявах на нещо такова и сега мога да спечеля такава награда. Това наистина означава, че независимо откъде идваш, всичко, което има значение е какво влагаш", каза Левандовски от Мюнхен. И тримата номинирани бяха включени онлайн от домовете си, а не особено доволната реакция на Роналдо при обявяването на Левандовски моментално стана хит в интернет.

За негово съжаление тази година френското списание "Франс Футбол" реши заради пандемията и спирането за футбола за няколко месеца да не присъжда своята "Златна топка", за която Левандовски също бе огромен фаворит.

При дамите наградата за най-добра получи Люси Бронз от "Манчестър" Сити.

Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп бе определен за най-добър треньор на годината, след като стигна до първа титла на Англия със своя тим. Той изпревари треньора на "Байерн" Ханзи Флик и мениджъра на "Лийдс" Марсело Биелса. "Трябва да благодаря на много хора и най-вече на всички мои треньори. Ако знаех, че ще спечелим, моите треньори щяха да са с мен. Това, което направихме миналата година е само заради момчетата", каза Клопо.

Германецът триумфира и при най-добрите вратари - Мануел Нойер от "Байерн" победи за наградата Ян Облак от "Атлетико" Мадрид и Алисон от "Ливърпул".

Асът на "Тотнъм" Хюн-Мин Сон бе отличен с наградата "Пушкаш" за най-красив гол на годината за соловата му акция срещу "Бърнли".

"Байерн" и "Ливърпул" доминират и в идеалния отбор за годината.

Вратари: Алисон (Ливърпул)
Защитници: Трент Алекзандър-Арнолд (Ливърпул), Върджил ван Дайк (Ливърпул), Серхио Рамос (Реал Мадрид), Алфонсо Дейвис (Байерн)

Халфове: Йозуа Кимих (Байерн(, Кевин де Бройне (Манчестър Сити), Тиаго (Ливърпул)

Нападатели: Лионел Меси (Барселона), Роберт Левандовски (Байерн), Кристиано Роналдо (Ювентус).

А специалната награда на фондацията на ФИФА за своята благотворителна дейност получи нападателят на "Манчестър" Юнайтед Маркъс Рашфорд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024