Rockstar Games се разделят с един от основателите си Снимка: © Rockstar

Дан Хаузър, съосновател на Rockstar Games, ще прекрати работата си за студиото на 11 март. Новината бе обявена днес, без да се конкретизира причината за това решение. Официалното изявление на главната организация зад Rockstar Take-Two Interactive бе следното:

"След дълга почивка, започнала в началото на есента на 2019 г., Дан Хаузър, вицепрезидент и творчески директор на Rockstar Games, ще напусне компанията. Изключително благодарни сме за неговия принос. Rockstar Games са създали някои от игрите с най-голям комерсиален успех и най-високи оценки от критиците. Изградили са глобално общество от страстни фенове и изключително талантлив екип, който продължава да работи по настоящи и бъдещи проекти."

Братята Дан и Сам Хаузър създават компанията през 1998 г. заедно с Тери Донован и Джейми Кинг. В следващите две десетилетия Rockstar Games се превръща в едно от най-успешните студиа за видеоигри, а двамата изиграват основна роля в процеса на изграждане този успех, като участват дейно в създаването на историите, персонажите и диалозите в тях.

През 2009 г. Time Magazine включва братята в списъка си на най-влиятелните личности в света.

Успехите на Rockstar Games

Поредиците Grand Theft Auto и Red Dead Redemption са сред най-купуваните за всички времена, a студиото е създало и други заглавия като Max Payne, Manhunter и L.A. Noire.

Последната им игра, Red Dead Redemption 2, бе продадена близо 30 милиона пъти, докато GTA V им донесе рекордните шест милиарда долара със своите 110 милиона продадени копия след излизнаето си през 2013 г.

Извънредното работно време в студиото

През 2018 г. по време на изготвянето на Red Dead Redemption 2 Хаузър сподели пред медиите, че с екипа, отговорен за историята и диалозите, са изкарали три поредни 100-часови работни седмици, за да завършат навреме продукта. Това означава, че са работили по 14 часа в продължение на 21 дни.

Изказването повдигна отново въпроса за извънредните часове, които служителите на компанията отделят в офиса. В резултат на това студиот споделят седмица по-късно статистики по темата. Според нея от януари до март 2018 г. средно служителите им са работили по 42.4 часа на седмица, от април до юни по 45.5, а от юли до септември - по 45.8.

Въпреки това Дан Хаузър пояснява в ново интервю пред Kotaku, че въпросните часове, които той споменава, се отнасят само за екип от четири души и от никой друг не се очаква подобно натоварване. За тях тези допълнителни усилия са били плод на собствено желание и страст към проекта.

Независимо от причината за оттеглянето му обаче, това ще бъде сериозен удар по компанията, която отбеляза спад в цената на акциите си с 5% в деня на обявяването на новината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024