Роджър Уотърс от "Pink Floyd" обвини САЩ и НАТО, че "подклаждат огъня" в Украйна Снимка: © Getty Images

Бившият вокалист на английската рок група "Pink Floyd" Роджър Уотърс обвини американския президент Джо Байдън, че "подклажда огъня" в Украйна" и нарече държавния лидер "военен престъпник".

Думите му са в отговор на въпрос от CNN защо музикантът е включил Байдън в списък с "военни престъпници", който той показва по време на турнето му This Is Not A Drill в САЩ.

"Джо Байдън подклажда огъня в Украйна. Това е огромно престъпление. Защо Съединените щати не насърчат президента на Украйна Володимир Зеленски да преговаря, избягвайки необходимостта от тази ужасяваща война?", казва той.

В интервюто журналистът на CNN Майкъл Смеркониш казва на Уотърс, че той обвинява грешната страна за военните усилия. В отговор обаче вокалистът от "Pink Floyd" посочва, че тази война е започнала през 2008 г., главно заради действията на НАТО, които са довели до разширяването му до границата с Русия, което алиансът е обещал да не прави, казва той.

По време на концертите си в Северна Америка, вокалистът показва на голям екран портрети на хора, които той смята за "военни престъпници". До портрета на Джо Байдън пише: "Едва сега започваме". В списъка е и 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп.

Малко след началото на руската инвазия в Украйна Уотърс заяви, че е "отвратен от нахлуването на Путин в Украйна", което музикантът определя като "престъпна грешка" и "действие на гангстер". Вокалистът призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна, като в същото време изрази съжаление, че западните страни "подклаждат огъня, като вкарват оръжия в Украйна", вместо да се ангажират с дипломация.

Преди месеци останалите членове на "Pink Floyd" се събраха отново, за да запишат песен в подкрепа на Украйна и противно на Уотърс осъдиха руската агресия.

Гилмор събра Pink Floyd и заедно записаха парче за Украйна

В интервюто музикантът коментира и посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, като застава на страната на Китай и обвинява журналиста на CNN, че вярва на американската "пропаганда".

"Тайван е част от Китай и това е признато от международната общност от 1948 г. Ако не знаеш това, то не четеш достатъчно. Отивай да четеш по въпроса", се обръща вокалистът на "Pink Floyd" към водещия на интервюто.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024