Роджър Уотърс се облече като нацист за концерт в Берлин. Службите започнаха разследване Снимка: © Getty Images

Съоснователят на "Pink Floyd" Роджър Уотърс се забърка в нов скандал, след като по време на негов концерт в Берлин се появи с нацистка униформа и имитация на картечница.

Изявата предизвика не само недоволство и критики, но полицията в Германия започна разследване срещу изпълнителя. В страната има строги правила срещу използването на нацистки изображения, които се наказват с до 3 години затвор, въпреки че законите допускат изключения по артистични или образователни причини.

Във видеа в социалните мрежи се вижда, че Уотърс носи черно палто с червена лента и свастика върху него, докато пее песента „In the Flesh“, в която певецът влиза в ролята на диктатор.

Видеоклиповете от концерта в германската столица предизвикаха възмущение. На една от снимките от събитието се вижда, че по време на изпълнение с големи букви на екран е изобразена Ане Франк - една от жертвите на Холокоста.

Говорителят на берлинската полиция подчерта, че "всички уличаващи и оневиняващи доказателства са събрани и включени в разследването". Той ще бъде разследван за това дали е нарушил законите за обществения ред. Прокурорите ще разгледат евентуалните обвинения, след като полицията приключи разследването.

Уотърс вече на няколко пъти привлече вниманието със свои антисемитски изказвания, което накара град Франкфурт да отмени негов концерт. Местният административен съд обаче уважи жалбата му и в крайна сметка събитието все пак ще се състои.

В критиките към певеца се включи и Министерството на външните работи на Израел, което написа в профила си в Twitter:

"Добро утро на всички, освен на Роджър Уотърс, който прекара вечерта в Берлин (Да, Берлин), осквернявайки паметта на Ане Франк и шестте милиона евреи, убити по време на Холокоста".

За някои от феновете на звездата обаче изпълнението е просто изкуство, тъй като те вярват, че Уотърс просто пресъздава сцена от филма "The Wall" на Pink Floyd от 1982 г.. Във филма героят, изигран от певеца Боб Гелдоф, си представя, че е фашистки диктатор, който използва като символ кръстосани чукове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024